Virant je prepričan, da bo DL z izvolitvijo Bojana Starmana dobil odličnega novega predsednika. Foto: BoBo
Virant je prepričan, da bo DL z izvolitvijo Bojana Starmana dobil odličnega novega predsednika. Foto: BoBo
Saša Markovič, Bojan Starman
Saša Markovič se ponovno poteguje za podpredsednico stranke. Foto: BoBo
Gregor Virant, kongres DL-ja
"Prepričan sem bil, da živimo v normalni državi in da dramatično poročilo KPK-ja pomeni političen konec Janeza Janše in Zorana Jankovića. V resnici pa je to pomenil začetek konca moje politične kariere. Paradoksalno, ampak to je resnica," je dejal Virant. Foto: BoBo
Bojan Starman menja Gregorja Viranta

Bojan Starman je postal novi predsednik DL-ja, saj je zanj glasovalo 143 članov, medtem ko je bilo šest glasovnic neveljavnih. Na današnjem kongresu stranke je sicer nastopil kot edini kandidat, dosedanji predsednik stranke Gregor Virant pa ni podal soglasja h kandidaturi. Starman se je po izvolitvi zahvalil za zaupanje in dejal, da s tem prevzema težko nalogo, za katero upa, da jo bo popolnoma upravičil.

V polurnem nagovoru je člane stranke sicer nagovoril tudi Virant. "Prepričan sem bil, da živimo v normalni državi in da dramatično poročilo KPK-ja pomeni političen konec Janeza Janše in Zorana Jankovića. V resnici pa je to pomenil začetek konca moje politične kariere. Paradoksalno, ampak to je resnica," je zbrane nagovoril v skoraj polurnem govoru.

Ob tem je poudaril, da mu za pozive k odstopu ni žal: "A če lahko v slovenski politiki v 21. stoletju preživiš samo tako, da se grizeš v jezik, uporabljaš diplomatsko izrazoslovje in paziš, da se ne zameriš močnim, potem me taka politika prav zelo ne zanima."

Delitve in naivnost
Padec podpore DL-ju po njegovem mnenju ni posledica slabega dela stranke ali oddaljevanja od programa, temveč v "od politike sproducirani, skoraj patološki delitvi na leve in desne", ki ne dopušča prostora za sredinsko stranko. "DL so z leve in desne zmerjali, da nismo pravi liberalci. Vse samo zato, ker se nikoli nismo podredili ne enemu ne drugemu gospodarju prstana," je dodal. Drugi razlog za upad podpore pa je po njegovem mnenju ta, da so se politike lotili na naiven in idealističen način.

A v stranki so po njegovem mnenju lahko ponosni na velik premik na področju gospodarskega kriminala in korupcije, pa tudi na področju konsolidacije javnih financ, kar je bila zlasti zasluga nekdanjega finančnega ministra iz vrst DL-ja Janeza Šušteršiča. Stranka je med drugim uvedla tudi minimume politične higiene, zmanjšala pravice funkcionarjev in se odločno uprla odpiranju ideoloških tem, je navedel. "In naša nagrada? En odstotek na evropskih volitvah," je dodal.

Zdaj se mora DL po njegovih besedah spoprijeti s tem, da je javna podoba stranke "popolnoma skregana z realnostjo", a imajo veliko razlogov za optimizem. DL ima jasen politični profil, identiteto in vrednote ter je boljša tako od levice in desnice kot tudi od novih strank, je prepričan.

Želi pokazati, da zmore
Edini kandidat za predsednika stranke Bojan Starman je pred kongresom - na njem se je zbralo 150 članov stranke - dejal, da bo prevzem funkcije "še ena izmed težkih situacij, ki jih prevzema skupaj z DL-jem". Upa pa, da bo še enkrat v življenju dokazal, kaj zmore, in da bo popeljal to državo v boljše čase. "Želimo si, da ukradeno in okradeno državo vrnemo ljudem. In za to bomo poskrbeli," je dodal.

Glede nizke podpore stranki, ki jo kažejo tako ankete kot tudi izid evropskih volitev, pa je dejal, da je stranka v preteklosti naredila kar nekaj pravih korakov, so pa "kdaj s kakšnimi izjavami mogoče naredili sami sebi škodo". Vseeno pa meni, da je hrbtenica stranke še vedno tam, kjer je bila, in da bodo lahko določene programe, kot je boj proti korupciji, v prihodnje uspešneje nadaljevali.

Po njegovem mnenju je ključna naloga izboljšati pogoje gospodarjenja. In glede na to, da je bil dolga leta gospodarstvenik, ocenjuje, da ve, kaj je treba narediti: "To bomo tudi naredili, če nas bodo ljudje podprli."

O povezovanju z drugimi strankami pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami še ni razmišljal, saj želi najprej počakati na kongres. Napovedal pa je, da se bodo "povezovali z vsakim, ki bo podpiral osnovno idejo, da dejansko uredimo in naredimo v tej državi red". Na vprašanje, ali bo njegov predhodnik na predsedniški funkciji Virant tudi v njegovi ožji ekipi, pa je odvrnil: "Mislim, da bomo uspešno nadaljevali tudi v naprej."

Virant Starmana podpira
Starman pa bo po Virantovem mnenju odličen predsednik DL-ja. "V svoji karieri je rešil že kar nekaj podjetij, ki so bila tik pred potopom. Glede na to, da Slovenija ni v najboljši gospodarski kondiciji, mislim, da potrebuje ravno takšen tip človeka, torej menedžerja, ki se je izkazal kot uspešen v gospodarstvu," je dodal.

Kar se tiče povezovanja stranke pred volitvami, pa se Virant zavzema za povezovanje v političnem centru, ne pa na levo ali desno. A ta hip je v političnem centru po njegovem mnenju le pred kratkim ustanovljena Stranka Mira Cerarja (SMC), a še ne poznajo njenega programa.

Novi podpredsedniki, svet, program in statut
Za tri mesta podpredsednikov, kot jih predvideva novi statut, se bodo poleg aktualnih podpredsednikov Saše Markovič in Alojza Selišnika potegovali še vodja poslanske skupine DL-ja Rihard Braniselj, predsednik občinskega odbora Slovenske gorice Mirko Kozar, predsednik občinskega odbora DL-ja Nova Gorica Tomaž Šinigoj ter predsednik strokovnega odbora DL-ja za gospodarski razvoj in tehnologijo Miloš Ulčar. Za pet mest v svetu stranke se bo potegovalo 12 kandidatk in kandidatov.

Na kongresu bodo člani stranke glasovali tudi o novem statutu in programu, premierno pa bodo na kongresu predstavili tudi pesem in videospot DL-ja. Za zdaj še ni znano, ali se DL pred državnozborskimi volitvami pogovarja s katero izmed strank o morebitnem povezovanju. Napovedano je sicer bilo povezovanje z liberalnimi strankami, predstavniki DL-ja pa so bili povabljeni tudi na ustanovni kongres nove stranke Alenke Bratušek ZaAB.

Bojan Starman menja Gregorja Viranta