Štefanec je sporočil, da za odločbo
Štefanec je sporočil, da za odločbo "trdno stoji". Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Bratuškova je na novinarski konferenci pojasnila, je sodba upravnega sodišča razlog za odstop predsednika KPK-ja Borisa Štefaneca, o morebitni odškodninski tožbi pa se še ni odločila. Foto: MMC RTV SLO

Kljub temu, da niti KPK ni govoril o koruptivnem dejanju ali pridobitvi nedovoljenega zasebnega interesa, ste mediji vsak dan znova poročali ravno o tem. V Bruslju sem se morala zagovarjati zaradi svoje domnevne koruptivnosti, domači javnosti sem bila predstavljena kot najbolj koruptivna oseba v državi.

Bratuškova je okrcala tudi poročanje medijev
Upravno sodišče ugodilo Bratuškovi

Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), je sporočil Jože Klavdij Novak, odvetnik Alenke Bratušek. Ocenil je, da je postopek pred KPK-jem zdaj končan.

Bratuškovo veseli, da se je zanjo končala "velika farsa". "Narejena mi je bila nepopravljiva osebna in politična škoda," je poudarila in ocenila, da je predsednik KPK-ja Boris Štefanec na njenem primeru želel zgraditi svoj ugled kot predsednik KPK-ja, zaradi sodbe upravnega sodišča pa da mora oditi s položaja.

Po besedah Bratuškove so bile v vseh fazah postopka pred KPK-jem ugotovljene napake, ki pomenijo kršitev zakona oz. ustave.
"Očitno se je Štefanec v tem primeru čutil poklicanega, da pod pritiskom javnosti in medijev uniči in do konca oblati moje ime," je dodala predsednica stranke ZaAB.
Štefanec: Za odločbo stojimo
Štefanec se je že odzval: za odločbo KPK-ja "trdno stoji". Prepričan je tudi, da Bratuškovi niso bile kršene nikakršne človekove pravice in razloga za odstop ne vidi. Še več, KPK se bo na odločbo upravnega sodišča pritožil v predpisanem 15-dnevnem roku, ki je začel teči danes.

Kot je še dejal Štefanec, upravno sodišče v svoji odločitvi ni upoštevalo sodbe in sklepa vrhovnega sodišča s 5. februarja lani oz. jo je ignoriralo, čeprav je komisija opozorila na te odločitve.

Kaj so preiskovali
Bratuškova je na tiskovni konferenci spomnila še na druge primere pred državnimi organi, povezane z njo. Na pogovoru pred KPK-jem je bila 3. septembra 2014 v zvezi z avstralskim veleposlanikom in zaradi komisarske kandidature. Štefanec ji je tedaj pojasnil, da nima statusa preiskovane osebe, pač pa premierke, ki se je na seji vlade odločala.
Po njenih besedah je KPK po šestih dneh že sprejel osnutek ugotovitev. 8. oktobra 2014 je na KPK posredovala več kot 60 strani pripomb in ugotovitev, komisija pa je že dan pozneje sklicala dopisno sejo in o tej zadevi odločala, je povedala Bratuškova. Takšno hitenje je bilo po njenem mnenju potrebno le zaradi vpliva na postopek njene kandidature v Bruslju.
Pojasnila je še, da je od njenega razgovora na KPK-ju do končne odločitve preteklo 36 dni, medtem ko je za primer v zvezi avstralskim veleposlanikom postopek potekal eno leto in tri mesece.
V kazenskem postopku
Bratuškova je spomnila, da bo 11. marca preteklo tudi leto dni od hišnih preiskav pri njej doma, na sedežu stranke in v DZ-ju v zvezi z njeno kandidaturo, odtlej pa se po njenih besedah ni še nič zgodilo. Čeprav tudi KPK ugotavlja, da ni storila kaznivega dejanja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi, pa jo, kot pravi, drug državni organ preganja tudi s hišno preiskavo.
Znano je sicer, da so kriminalisti NPU-ja lani poleti na tožilstvo vložili kazensko ovadbo, v kateri Bratuškovi očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Za to je zagrožena kazen do enega leta zapora. Na specializiranem tožilstvu so sicer v preteklih dneh pojasnili, da so ljubljanskemu okrožnemu sodišču predlagali, naj zoper eno osebo, torej najbrž Bratuškovo, opravi posamezna preiskovalna dejanja. Kako se je sodišče odločilo, ni znano, saj skladno s sodnim redom, kakor pravijo, odločitve ne morejo razkriti.






Kljub temu, da niti KPK ni govoril o koruptivnem dejanju ali pridobitvi nedovoljenega zasebnega interesa, ste mediji vsak dan znova poročali ravno o tem. V Bruslju sem se morala zagovarjati zaradi svoje domnevne koruptivnosti, domači javnosti sem bila predstavljena kot najbolj koruptivna oseba v državi.

Bratuškova je okrcala tudi poročanje medijev
Upravno sodišče ugodilo Bratuškovi