Pivčeva med junijskim obiskom Izole. Foto: BoBo
Pivčeva med junijskim obiskom Izole. Foto: BoBo

Iz poslanske skupine DeSUS-a so popoldne sporočili, da je vseh pet strankinih poslancev od predsednice zahtevalo pojasnila glede obiska podjetja Vinakras in izolske občine.

Kot so Franc Jurša, Ivan Hršak, Jurij Lep, Robert Polnar in Branko Simonovič zapisali v sporočilu za javnost, so zahtevali "konkretna pojasnila in dokumentacijo o njenih ravnanjih", ki so jih pričakovali na sestanku poslanske skupine, ki bo v petek ob 11.00 v prostorih državnega zbora.

Pivčeva se je nato najprej oglasila na Twitterju, da se bo zaradi odsotnosti, ta teden je namreč na dopustu, s poslansko skupino sešla takoj, ko se vrne v Ljubljano. To je, kot je zapisala, predvidoma naslednji teden v ponedeljek in ne ta petek, kot to zahtevajo njeni poslanci.

"To očitno pomeni, da Pivčeva ni zgrabila možnosti, da bi poslancem čim prej predstavila dokumentacijo in pojasnila vse v zvezi z obiskom podjetja Vinakras in občine Izola. Kot smo neuradno izvedeli, se zdi poslancem, ki so na današnji sestanek prišli z dopusta, takšen način komunikacije nezaslišan," je za Dnevnik TV Slovenija poročal Rok Šuligoj.

Pivčeva na udaru DeSUS-a

Ministričin zapis

Zvečer je ministrica nato na Facebooku objavila daljši zapis, v katerem je poudarila, da ima po njenem mnenju vsak pravico do tedna dopusta, in ponovila, da nikoli ni izkoriščala položaja ministrice v lastno korist oziroma v korist bližnjih.

Dva mandata sem v politiki in vladi, a si niti v sanjah nisem mogla misliti, da je lahko politični boj tako umazan, kot se kaže zadnje mesece, ko je situacija postala povsem histerična.

Aleksandra Pivec

Znova je zatrdila, da je prenočitev na Krasu plačala sama, zasebnih računov pa ne namerava kazati medijem, temveč le pristojnim institucijam.

Glede konca tedna v Izoli je pojasnila, da je bilo najprej res v načrtu, da bosta z njo spala tudi otroka in sta se zato tudi prijavila v hotelu, vendar so si po njenih besedah potem premislili in sta prespala drugje.

"Glavni razlog za to je bilo prav izogibanje morebitnim očitkom, da je sobo zanju plačala občina, čeprav so mi rekli, da je to legitimna odločitev gostiteljev, a kot rečeno, živimo v času politične histerije," je zapisala.

Političnim konkurentom je svetovala še, "naj se v to tarčo ne zaletavajo več".

Na mizi bo tudi glasovanje o zaupnici

Sorodna novica Občina Izola že lani plačala račun ravno za noč, ko je v hotelu prenočila družina Pivec

V poslanski skupini so sicer sklenili tudi, da od predsednika sveta stranke DeSUS Tomaža Gantarja zahtevajo, da najpozneje do 25. avgusta skliče tudi svet stranke.

Gantar se s tem strinja. V izjavi za Televizijo Slovenija je napovedal, da bo na dnevnem redu seje stranke tudi glasovanje o zaupnici predsednici, kar zahteva več lokalnih odborov stranke. "Mislim, da to naši člani pričakujejo in je pošteno. Moramo se zavedati, s kakšnim bremenom bo šla naprej, če bo nadaljevala vodenje, oziroma kaj pomeni za stranko, če ne pride do spremembe," je povedal Gantar.

Dodal je, da s Pivčevo o tej temi še nista govorila. "Če vse, kar je bilo povedano in prikazano, drži, je to po mojem mnenju nedopustno ravnanje in za predsednico kar veliko breme, če še želi voditi stranko," je povedal Gantar. Priznal je, da v stranki že nekaj časa vlada določeno nezadovoljstvo, to pa je zdaj "še dodatna kaplja čez rob".

Poslanci bi odgovore v petek, Pivčeva po dopustu
Kot kaže, Pivčevo čaka glasovanje o zaupnici

V koalicijskih vrstah so z ocenami njenih ravnanj za zdaj previdni, ostrejši pa so v opoziciji, po mnenju LMŠ-ja in Levice bi ministrica morala odstopiti. Z zadevo se že ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).