Pri ZPS-ju menijo, da bi fakultete lahko imele nadzor nad ponudbo v avtomatih. Foto: BoBo
Pri ZPS-ju menijo, da bi fakultete lahko imele nadzor nad ponudbo v avtomatih. Foto: BoBo

Katja Povhe Jemec z ministrstva za zdravje, ki projekt financira, je poudarila, da na ministrstvu s podporo projektu želijo spodbujati uživanje uravnoteženega zajtrka, krepiti veščine samostojne priprave ali izbire zdravega obroka, ozaveščati, kako v raznoliki ponudbi prehrane na študentske bone in v avtomatih izbrati zdrav in uravnotežen obrok, ter vplivati na ponudbo v avtomatih, ki so mnogim študentom velik vir prehrane med študijem.

Kot je dejala, opažajo pozitivne težnje ‒ od leta 2011 na ministrstvu za zdravje pri otrocih in mladostnikih zaznavajo upad telesne teže, več otrok zajtrkuje, otroci uživajo manj sladkih pijač, povečuje se tudi uživanje sadja.

Anja Zupan iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS)je predstavila rezultate raziskav med študenti glede ponudbe prehrane na študentske bone in v avtomatih. Ob vizualni analizi študentskih obrokov so ugotavljali ustreznost ponudbe in skladnost obrokov s smernicami. Ugotovili so, da možnosti zdrave izbire sicer so, a je izbira pogosto preskromna, vsebuje pa tudi preveč ocvrtih živil, pic in enostavnih ogljikovih hidratov.

Boni so bili zasnovani kot spodbuda za zdrav obrok
Zupanova je poudarila, da so bili študentski boni zasnovani kot finančna spodbuda študentom za zdrav in hranilen obrok med študijem, a danes kljub mnogim omejitvam za ponudnike ostaja preveč nezdravih izbir. Ob pogovoru s študenti so na ZPS-ju ugotovili, da največjo vlogo pri izbiri ponudnika hrane igrata bližina fakultet in doma ter urnik predavanj.

Študentje hrano izbirajo glede na počutje, predvsem fantje tudi glede na količino. Za mnoge je hrana na študentski bon edini kuhan obrok v dnevu. Študenti se zavedajo, da je jesti na bone sicer ceneje in hitreje, a pogosto na račun slabše izbire. Želijo si možnosti nakupa osnovnih živil v trgovini na študentske bone in več izbire zdrave in kakovostne hrane, predvsem raznolike ponudbe stročnic, brezmesnih obrokov in rib.

Prav tako je veliko nezdravih izbir tudi v avtomatih s hrano na fakultetah. Za izboljšanje stanja na Zvezi potrošnikov Slovenije predlagajo nadzor fakultet nad ponudbo hrane v avtomatih in zaostritev pogojev za ponudnike.

Študentje izbirajo glede na ceno in priročnost lokacije
Urška Erklavec
iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenije je predstavila dejavnike za izbiro študentske hrane: "To je na eni strani cena, na drugi strani čas, in seveda neka priročnost lokacije, ki narekuje izbiro." Kot je dejala, bi morali študentom olajšati dostop do zdrave izbire in še posebej nagovoriti tiste, ki se kljub ozaveščanju ne odločijo za zdravo prehrano, hkrati pa zmanjšati porcije sladkih živil, izbiro nezdrave hitre hrane pa omogočiti samoplačniško.

Tudi predsednica študentskega sveta Univerze na Primorskem Nika Stegovec je poudarila, da si študenti želijo možnost bolj zdrave izbire, saj mnogi vsak dan, tudi nekajkrat na dan, posegajo po hrani iz avtomatov. Pobude programa Študent, veš, kaj ješ so veseli, saj prek nje tudi študentski sveti vplivajo na vodstva fakultet, da v razpisih upoštevajo smernice za zdravo izbiro hrane v avtomatih.