Sum akademske nepoštenosti Karmen Erjavec za zdaj še ni niti potrjen niti ovržen. Foto: BoBo
Sum akademske nepoštenosti Karmen Erjavec za zdaj še ni niti potrjen niti ovržen. Foto: BoBo

Poročilo, ki za zdaj še ni javno dostopno, je obravnaval senat fakultete. Senat je na izredni seji o primeru Karmen Erjavec, nekdanje predstojnice katedre za novinarstvo in redne profesorice, sicer sprejel nekaj sklepov. Tako je sklenil, da bo o zadevi obvestil etično komisijo univerze in začel postopek dopolnitev etičnih kodeksov FDV-ja, so sporočili s fakultete.

Spomnimo, Karmen Erjavec so na začetku leta osumili potvorbe znanstvenih del. Nekdanja profesorica je januarja priznala, da je storila določene napake, ki jih obžaluje, fakulteto pa zaprosila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja.

Nekdanja profesorica ne sodeluje
Komisija je na osnovi prijave, ki jo je podal profesor Slavko Splichal, analizirala dela Karmen Erjavec, pri katerih jo sumi akademske nepoštenosti, dokončnih ugotovitev pa ni mogla sprejeti, saj nekdanja predstojnica katedre s komisijo ne sodeluje. "Pri tem zaradi pomanjkanja dokaznih gradiv, ki bi jih lahko zagotovila le avtorica, ni mogla potrditi ali ovreči suma akademske nepoštenosti," so o delu komisije dejali na senatu, ki je nesodelovanje Karmen Erjavec označil kot neprimerno akademsko držo.

Komisija je, kot so navedli v senatu, na poziv vodstva FDV-ja sicer pripravila vrsto konkretnih določil, ki bodo osnova za pripravo postopka dopolnitve etičnih kodeksov.

Senat je še sklenil, da bo o primeru Karmen Erjavec obvestil etično komisijo Univerze v Ljubljani, poročilo komisije pa poslal soavtorici prijavljenih del in jo prosil, naj se do njega opredeli.

Revije naj preverijo verodostojnost del
Revije, v katerih je objavljala nekdanja profesorica, osumljena akademske nepoštenosti, bo senat obvestil o tem sumu, da bi preverile verodostojnost člankov, izdajateljem znanstvenih revij, ki jih soizdaja FDV, pa predpisal uvedbo postopka preverjanja verodostojnosti člankov.

Senat je sklenil tudi, da bodo sprožili postopek za dopolnitev etičnih kodeksov na FDV-ju in opravili razmislek, kako bi kodeksi postali zavezujoči.

Kot piše v sklepu, je treba v kodeksih natančno določiti čas, ko je raziskovalec dolžan hraniti dokumentacijo, določiti pravila za varovanje protokola o postopku zbiranja in obdelave podatkov v raziskavi, zagotoviti sodelovanje osumljenega akademske nepoštenosti s komisijami oziroma sankcioniranje nesodelovanja ter zagotoviti celostno seznanjanje vseh vstopajočih v akademsko raziskovanje z ustreznimi etičnimi normami.

Sicer pa senat komisijo, ki je proučevala primer, prosi, naj nadaljuje delo in izvede še ukrepe, ki jih predlaga v svojem poročilu.