Ker je delo v šolah in vrtcih izrazito normirano, so pogoji in organizacija dela enostavno primerljivi, trdijo na Svizu. Foto: BoBo
Ker je delo v šolah in vrtcih izrazito normirano, so pogoji in organizacija dela enostavno primerljivi, trdijo na Svizu. Foto: BoBo

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da izkušnje glede vrednotenja dela v tveganih razmerah za zaposlene v zdravstvu, sociali, vrtcih, policiji in drugih dejavnostih kažejo na nerazumno velike razlike v izplačilu dodatka pri posameznih delodajalcih za popolnoma primerljive naloge. V sindikatu predvidevajo, da se bodo te "težko pojasnljive in neopravičljivo velike razlike" z razširitvijo dela v vrtcih in obnovitvijo dela v šolah ponovile in poglobile. To pa bo po njihovem mnenju stopnjevalo nezadovoljstvo zaposlenih in povečalo možnost konflikta med zaposlenimi in delodajalci.

V sindikatu so prepričani, da bi skupna priporočila vlade in reprezentativnih sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja delodajalcem zmanjšala velike razlike v izplačilu dodatkov za primerljiva dela v nevarnih pogojih. Sindikat zato predlaga, da bi se vlada in sindikati dogovorili o skupnih merilih za vrednotenje dela v tveganih razmerah in jih kot priporočila poslali delodajalcem v vzgoji in izobraževanju.

Čeprav takšna priporočila ne bi bila zavezujoča, pa so v Svizu prepričani, da bi pripomogla k zmanjšanju razlik med izplačili v posameznih javnih zavodih. Delo v šolah in vrtcih je namreč izrazito normirano, zato so razmere in organizacija dela enostavno primerljivi, so pojasnili. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, so predlog glede priprave takšnega dogovora na ministrstvo za izobraževanje posredovali že decembra lani, a niso prejeli nikakršnega odgovora. Zato se zdaj z istim predlogom obračajo še na predsednika vlade.