Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Vlada je znova obravnavala ukrepe, povezane z zajezitvijo okužb z novim koronavirusom, glede na "izjemno zahtevno epidemiološko situacijo je sklenila, da se bo samotestiranje od ponedeljka, 15. novembra, izvajalo obvezno za vse učence v prostorih šol pod nadzorom strokovnih delavcev", je napovedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Kot je pojasnil, so glede ukrepa obveznega samotestiranja za vse učence osnovnih šol na MIZŠ prejeli številne pobude. Po posvetu z ravnatelji osnovnih šol je ministrstvo po Orehovčevih besedah predlagalo izjeme pri najmlajših, in sicer da bi se samotestiranje učencev od prvega do petega razreda izvajalo doma. Vlada predloga ni upoštevala.

Učenci in dijaki imajo po besedah sekretarja Orehovca od ponedeljka dve možnosti. Prva je samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask, druga možnost pa je izobraževanje na daljavo, ki bo veljalo za vse tiste učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali. "Šole bodo v tem primeru morale zagotoviti možnost izobraževanja na daljavo glede na organizacijske in tehnične zmožnosti posamezne šole."

Orehovec je dodal, da je treba zagotoviti varno okolje, če želimo, da izobraževanje poteka v šolah. Če v šolo prihajajo učenci in dijaki, za katere ni znano, ali so se samotestirali ali ne, to po njegovih besedah predstavlja veliko tveganje. "Zato prosim vse starše, ki odločajo, ali se bodo njihovi otroci testirali ali ne, naj še enkrat premislijo in se odločijo za samotestiranje v šolah. Starše, ki se za samotestiranje ne bodo odločili, pozivam, naj otrok ne pošiljajo v šolo, zanje bo zagotovljeno izobraževanje na daljavo." Samotestiranje in nošenje maske sta majhen prispevek za to, da se šolanje lahko izvaja v šolah, to zmorejo tudi otroci v Avstriji in Nemčiji, je dodal.

Vlada se je na predlog ministrstva za izobraževanje sicer strinjala, da bo za samotestiranje učencev in dijakov s posebnimi potrebami veljala izjema. Otroci s posebnimi potrebami bodo samotestiranje lahko izvedli doma, če samotestiranje v šoli zaradi objektivnih razlogov ne bo mogoče.

Logar: Otroci so velik vir okužb

Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na novinarski konferenci dejala, da gre pri novih ukrepih za dva mehanizma. Najprej želijo doseči to, da se otroci ne okužijo, in potem, da se okužbe ne širijo naprej. Okužbe se v zadnjem času namreč na veliko širijo v domačem okolju, poglavitni vir pa so mali otroci, kar je logično, saj je z njimi največ stika, je navedla. Poleg tega bolezen pri mlajših po navadi poteka v blagi obliki in je včasih sploh ne zaznamo, saj se otrok ne počuti tako slabo. Če hodi v šolo, virus prenaša naprej na sošolce in delavce.

V Svizu se bojijo, da zaradi nedorečenosti ukrepi ne bodo učinkovali. Foto: Zajem zaslona
V Svizu se bojijo, da zaradi nedorečenosti ukrepi ne bodo učinkovali. Foto: Zajem zaslona

Sviz pričakuje pojasnila nejasnih ukrepov v šolah še ta teden

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj je v izjavi za medije poudaril, da je vlada ponovila napake zadnjega leta dni, saj se "z nikomer niso posvetovali in so sprejeli ukrepe, ki ali ne delujejo ali pa so nejasni, da se vsi – od staršev do vodstev šol – sprašujemo, kaj je pesnik želel povedati. Tega pri ukrepih, ki zadevajo toliko ljudi, ne smejo storiti."

V Svizu so prepričani, da odlok ne nalaga učiteljem kakršne koli odgovornosti in funkcije pri samotestiranju otrok. "Pri najmlajših otrocih se v celoti strinjamo s pozivom osnovnošolskih ravnateljev, naj se samotestiranja izvajajo v domačem okolju." Otroci so po besedah glavnega tajnika sindikata brez izkušnje samotestiranja, zato se jim ne zdi ustrezna primerjava z Avstrijo, saj so v Avstriji otroci nekaj mesecev "vadili doma in imajo tudi drugačne vrste testov, ki so bolj prijazni do tistih, ki jih opravljajo".

Ministrica je bila odsotna

Ko so v torek govorili z delom sindikalnih zaupnikov na osnovnih šolah, so sestavili pismo ministrici za izobraževanje Simoni Kustec in zahtevali jasne odgovore, ali odlok nalaga samotestiranje v šolah tudi za učence, mlajše od 12 let, kako naj ravnajo vodstva šol in učitelji, če starši ne dovolijo izvajanja samotestiranja v šolah, ter ali bodo zaščitili učitelje, če bodo deležni napadov in šikaniranja. Po Štrukljevih besedah so pričakovali, da bo ministrica na voljo za pojasnila, zato je njena odsotnost neodgovorna. "Ministrica je odločilna pri organizaciji izvajanja teh ukrepov v izobraževanju. Druge ministrice nimamo," je poudaril.

Opozorila o prezračevanju

V sindikatu pričakujejo, da bodo nejasnosti pojasnjene do petka. Poudaril je, da v sindikatu zaupajo v znanost in da je cepljenje proti covidu-19 način za obvladovanje epidemije, a da je treba tudi okrepiti sekundarne ukrepe.

Že več mesecev pozivajo, da je treba v vrtcih in šolah urediti prezračevanje, a jim je državni sekretar odgovoril, da bi za to potrebovali vsaj leto dni. "Če bi se že od začetka ukvarjali s tem, bi bili zdaj na dobri poti," je ob tem pristavil Štrukelj. Odklanjanje naprav, ki bi čistile zrak, je po njegovem mnenju nerazumljivo. S prezračevalnimi sistemi v šolstvu bi namreč neposredno lahko vplivali na zmanjšanje števila okužb.

Štrukelj je ob tem opisal, da se je na Danskem ministrica za izobraževanje dvakrat na teden sestajala s šolskimi sindikati in da so bili v tej državi ukrepi sprejeti v dogovoru z lokalnimi oblastmi in ravnatelji, medtem ko se v tem letu Sviz s slovensko ministrico še ni sešel.