Štrukelj težko verjame, da bi lahko pri odvzemu 80 milijonov evrov visokemu šolstvu za pomoto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Štrukelj težko verjame, da bi lahko pri odvzemu 80 milijonov evrov visokemu šolstvu za pomoto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

V Svizu se zavzemamo za skrajno odgovornost pri ravnanju z javnimi sredstvi, in to velja za vse.

Branimir Štrukelj

Sklepe o obsegu financiranja dejavnosti šol v letu 2014 je šolam spomladi posredovalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi izračunov, koliko sredstev pripada posamezni šoli za stroške dela in materialne stroške, je na tiskovni konferenci povedala predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički.

Negotovost v šolah
Teh sredstev je manj od pričakovanih, zato ravnatelji in zaposleni ogorčeno opozarjajo, da bodo šole zaradi omenjenega sklepa prejele znatno manj sredstev in manj od tega, kar so že načrtovale in vključile v svoje dokumente za prihodnje leto, je pojasnila. Po šolah se po njenih navedbah širijo najrazličnejše informacije, ki vzbujajo strah in negotovost ter zelo slabo vplivajo na delo in vzdušje v šolah ob koncu šolskega leta.

Napoved odpuščanj in ukinjanj
"Zaposleni so v strahu, da bi morali zaradi pomanjkanja sredstev, ki jih namerava šolam nakazati ministrstvo, zapreti ali ukiniti posamezne oddelke, izvajati manj interesnih dejavnosti ter dodatnega in dopolnilnega pouka, ukinjati učne skupine, da bo prišlo do odpuščanj ter bo zmanjkalo sredstev za, denimo, jubilejne nagrade, izplačilo regresa za prehrano in celo za plače," je pojasnila Veličkova.

Sviz zato po njenih besedah od pristojnega ministrstva zahteva konkretna pojasnila in odgovore ter revizijo sklepov ministrstva o sredstvih za šole ob upoštevanju vseh zakonskih obveznosti, obstoječih standardov in normativov ter veljavnih dogovorov.

Odvzetih 80 milijonov pomota?
Vodstvo sindikata se je novinarski konferenci odzvalo tudi na nedavni odvzem sredstev visokemu šolstvu. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je poudaril, da težko verjame, da bi šlo pri odvzemu 80 milijonov evrov visokemu šolstvu za pomoto. "Sredstva je treba vrniti na postavke, ki zagotavljajo delovanje univerz," je poudaril.

Univerze vlagajo v delnice?
Hkrati je opozoril na očitke predsednice vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, da imajo univerze na svojih računih sredstva ter premoženje, naloženo tudi v delnice, in to v času, ko so nekatere fakultete v sanacijskih programih, ko visokošolski učitelji niso plačani glede na svoje nazive.

"Zato je treba tudi te očitke razčistiti. V Svizu se zavzemamo za skrajno odgovornost pri ravnanju z javnimi sredstvi, in to velja za vse," je bil jasen.

V sredo se je na torkovo novinarsko konferenco ministra Jerneja Pikala in rektorjev odzval kabinet predsednice vlade in pozval rektorja ljubljanske univerze Ivana Svetlika, naj razkrije, da ima univerza oz. njene članice v vrednostnih papirjih naložb na zadnji dan lanskega leta v višini več milijonov evrov.

V Svizu se zavzemamo za skrajno odgovornost pri ravnanju z javnimi sredstvi, in to velja za vse.

Branimir Štrukelj