Robert Polnar in Karl Erjavec (v času pred epidemijo). Foto: BoBo
Robert Polnar in Karl Erjavec (v času pred epidemijo). Foto: BoBo
Sorodna novica DeSUS za zdaj ostaja v koaliciji, Jurša napovedal možnost sodelovanja s poslansko skupino SMC-ja

Poslanec DeSUS-a Robert Polnar je oster do novega starega predsednika stranke Karla Erjavca, ki se ga omenja kot mandatarja nove vlade. Polnar pravi, da imajo štirje poslanci DeSUS-a pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine: "Če se te stvari ne bodo umirile, imamo namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev." Poleg njega tako menijo še zdajšnji vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič. Aktualno vlado bodo po njegovih besedah podpirali do konca mandata. Poslanec DeSUS-a Jurij Lep pa je naklonjen odhodu iz Janševe koalicije.

Pojasnil je še, da so na četrtkovem sestanku poslanske skupine z vodstvom stranke izvedeli, da je Erjavec po svojem prepričanju in prepričanju voditeljev iz KUL-a edini politik v Sloveniji, "ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše". Kot je dogajanje danes opisal Polnar, je imel občutek, kot da bi gledal kakšen nemški nadrealistični film, "v katerem pri glavnem junaku nikoli ne veš, ali se mu tisto, kar se dogaja na filmskem platnu, sanja, ali pa je to resnično".

Kot ugotavlja, očitno ni pomembno, da Erjavec ni bil izvoljen v parlament, in da je predsednik stranke, ki ima zdaj v DZ-ju samo pet mandatov. "Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede mandata 2004–2008, ki jo čuti do Janše. Zdi se mi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL," je pojasnil Polnar.

Polnar: Trenutno velja dogovor, da ministra DeSUS-a ne odstopita

Dodal je, da je osebno proti takim eksperimentom, zato kaj takega ne bo podprl in ostaja podpornik aktualne vladne koalicije. Kolikor je razumel tri druge poslanske kolege, torej Juršo, Simonoviča in Hršaka, precej podobno delijo njegovo mnenje.
Kot je pojasnil Polnar, je že v četrtek predlagal, naj se ne obotavljajo in sprejmejo odločitev. "Kolegi se s tem niso strinjali in so celo zgodbo prestavili. Računam, da na sredino prihodnjega tedna ali na začetek tedna po 25. decembru," je povedal. Upa pa, da bodo štirje poslanci, ki "smo se odločili, da tovrstnih političnih norosti ne bomo podpirali", ostali v enotni poslanski skupini in podpirali aktualno vlado, ali pa ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Polnar je glede nadaljnjih dogodkov v DeSUS-u še povedal, da trenutno velja dogovor, da ministra iz njihovih vrst ne odstopita. Kako bosta ravnala v prihodnje, pa je po njegovih besedah nepredvidljivo.

Na poslance DeSUS-a sicer v zadnjih dneh letijo očitki, da želijo ostati v aktualni koaliciji zaradi bojazni pred predčasnimi volitvami. "Materialno sem relativno solidno situiran in se mi zdi izpod nivoja mojega dostojanstva sploh razpravljati o tem," je na to vprašanje odgovoril Polnar. Sicer pa je napovedal, da ne bo več kandidiral za poslanca.

Sorodna novica Hojs: Za nezaupanje v vlado so krivi mediji; Bratušek: Za slabe stvari ste odgovorni vsi v vladi

Podpora Erjavcu "račun brez krčmarja"

Erjavec se je vseeno danes sešel z vodji opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v KUL in v svoje vrste vabijo stranki DeSUS in SMC. Za konstruktivno nezaupnico imajo namreč same vsaj sedem glasov premalo. Kot možnega mandatarja omenjajo Jožeta P. Damijana in Erjavca. A v poslanski skupini SMC-ja se o scenariju, po katerem bi del njihovih poslancev podprl morebitno konstruktivno nezaupnico in za mandatarja podprl Erjavca, še niso pogovarjali, zato je po besedah vodje poslanske skupine Janje Sluga to trenutno "račun brez krčmarja". Obenem je zagotovila, da je njihova poslanska skupina enotna.

Podpira pa – kot predsednik stranke Zdravko Počivalšek – tesnejše sodelovanje med SMC-jem in DeSUS-om. Počivalšek je dejal, da je močan center za ravnotežje in povezovanje nujen in da je sodelovanje prvi korak na tej poti.

Erjavec pri opozicijskih strankah

"Tisti, ki bo zbral zadostno podporo, bo prejel podporo KUL-a"

Medtem so LMŠ, SD Levica in SAB Erjavcu predstavili svoj program. Na vprašanje, ali ga podpirajo za mandatarja morebitne nove vlade, je predsednica SD-ja Tanja Fajon odgovorila, da bo imel podporo koalicije KUL-a tisti, ki bo zbral več oz. potrebnih 46 poslanskih glasov. "Imeli smo zelo dober sestanek. Atmosfera je dobra, nov predsednik DeSUS-a pa bo pokazal, ali bo uspel zbrati potrebne glasove za mandatarja," je dejala in dodala, da Erjavec podpira program njihove koalicije in deli ambicijo za zamenjavo vlade Janeza Janše.

Ravnanje DeSUS-ovih poslancev pa je po njenih besedah predvsem vprašanje za Erjavca. "On se bo moral pogovoriti. Bi me pa presenetilo, če poslanci nazadnje, ko bi prišlo do glasovanja, ne bi izrekli podpore svojemu predsedniku. Pustimo času čas, naslednji dnevi bodo turbulentni."

Sama je optimistična, da jim utegne uspeti zamenjati vlado. Na vprašanje, na čem temelji ta optimizem, je odgovorila, da morda na skupni ambiciji, da jim uspe. "Ob zavedanju, da je danes morda čas za poslance SMC-ja in DeSUS-a, da spoznajo, da podpirajo škodljiva ravnanja aktualne vlade, in je morda čas, da razmislijo, kaj zanje pomeni politična prihodnost, če v vladi ostanejo," je dodala.

"Časa imamo še nekaj. Če to ne bo december, je lahko začetek januarja, si pa želimo, da to izpeljemo čim prej, kot je mogoče," je pojasnila predsednica SD-ja.

Po srečanju z Erjavcem so se sešli tudi z Jožetom P. Damijanom.

Sestanek predsednikov strank iz koalicije KUL