Rdeči križ Slovenije združuje 100 tisoč članov in 12 tisoč prostovoljcev. Foto: BoBo
Rdeči križ Slovenije združuje 100 tisoč članov in 12 tisoč prostovoljcev. Foto: BoBo

Predsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) Vesna Mikuž je v poslanici poudarila, da so v tednu, ko zaznamujemo solidarnost, človečnost in humanitarne vrednote, oči sveta uprte v delo Rdečega križa in delo prostovoljcev, ki nesebično pomagajo ljudem v stiski. Zaradi spremenjenih družbenih vrednot socialna država po njenem prepričanju vse bolj slabi, vse več ljudi je na robu preživetja.

Rdeči križ Slovenije je lani pomoči potrebnim razdelil več kot 3000 ton hrane, higienskih izdelkov in oblačil, kar predstavlja več kot osem ton razdeljene materialne pomoči vsak dan v letu. Vloga Rdečega križa se je med epidemijo covida-19 še okrepila, saj so njegovi prostovoljci pomembno sodelovali in še sodelujejo v boju proti epidemiji.

V tednu Rdečega križa Slovenije bodo poštne poslovalnice in tudi postajališča Slovenskih železnic ter avtobusne postaje do 15. maja pošiljkam in vozovnicam dodali doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17 evra za pomoč Rdečemu križu. Zbrana sredstva bodo namenili humanitarnim programom v korist najranljivejših skupin prebivalstva. Lani so med tednom zbrali 409.298 evrov.

Medtem ko je lani teden zaradi ukrepov minil brez dogodkov v živo, bo tokrat potekal v znamenju številnih dejavnosti, sicer okrnjenih. Številne območne organizacije Rdečega križa so pripravile razne dejavnosti, med drugim bodo delili pakete pomoči za socialno ogrožene otroke in družine, izvajali meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, pripravili zdravstvene vadbe in podobno.

Rdeči križ Slovenije sicer združuje 100 tisoč članov in 12 tisoč prostovoljcev, ki delujejo v 56 območnih združenjih, v katere se povezuje več kot 900 krajevnih organizacij. Ob svetovnem dnevu Rdečega križa se sicer spominjamo obletnice rojstva ustanovitelja gibanja Jeana Henrija Dunanta, švicarskega mirovnika in humanista ter prvega dobitnika Nobelove nagrade za mir leta 1901. Spominjamo se tudi poguma in dosežkov več kot 16 milijonov prostovoljcev in skoraj pol milijona članov, ki delujejo v 192 državah sveta.

Rdeči križ lani pomagal prek 120 tisoč ljudem