Gantar pravi, da mu vodenje zdravstvenega resorja vzame preveč časa, da bi se lahko pripravil na kandidaturo. Foto: BoBo
Gantar pravi, da mu vodenje zdravstvenega resorja vzame preveč časa, da bi se lahko pripravil na kandidaturo. Foto: BoBo

"V tem trenutku vodim resor, ki je zahteven zaradi preteklosti, torej zaradi nakopičenih problemov in seveda tudi zaradi sedanjega dogajanja. Preprosto nimam niti časa niti možnosti, da se grem kakršne koli kampanje ali pa da se ukvarjam še s čimer koli drugim kot z zdravstvom. V resnici nimam tega namena," je povedal Tomaž Gantar v oddaji Tarča na TV Slovenija.

Na vprašanje, ali že imajo resnega kandidata za predsednika DeSUS-a, ki ga bodo izbirali na novembrskem volilnem kongresu, je Gantar spomnil, da se kandidacijski postopki šele začenjajo. Prepričan je, da bodo imeli več kandidatov. Želi si, da se razmere in odnosi v DeSUS-u čim prej umirijo.

V stranki je sredi poletja namreč završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je zdaj že nekdanja predsednica DeSUS-a in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici. Pivčeva je po več tednih nesoglasij v stranki v začetku meseca odstopila, obenem pa napovedala, da bo na kongresu, ki bo najverjetneje 28. novembra, ponovno kandidirala za predsednico.

Jurša razume Gantarjevo odločitev

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša v luči obveznosti na področju zdravstva razume odločitev začasnega zastopnika stranke Tomaža Gantarja, da na kongresu ne bo kandidiral za predsednika DeSUS-a. Koga po odstopu Aleksandre Pivec vidi na čelu stranke, ne razkriva. Želijo pa si, da je to nekdo, ki je odločen, sposoben, "ki bo jutri postal vodja DeSUS-a".

Jurša je v izjavi ob robu seje DZ-ja, na kateri sicer razpravljajo o interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, dejal, da nikoli ni bil povsem prepričan o Gantarjevi morebitni kandidaturi za predsednika DeSUS-a. Spomnil je, da se je Gantar ponudil za vodenje stranke do kongresa, ki bo predvidoma konec novembra. "Smo demokratična stranka, pri nas so procesi evidentiranja kandidatov zelo zahtevni in zadeve potekajo tako, kot želi članstvo. Če bo članstvo našlo ustrezno osebo, bomo poslanci najverjetneje najbolj zadovoljni," je še dodal Jurša.

Tarča: Izzivi politične jeseni

"Očitki proti Pivčevi so veliki in težki"

Gantar, ki do kongresa začasno vodi stranko, je na Tarči komentiral tudi napoved LMŠ-ja, da bo v ponedeljek v državni zbor vložil interpelacijo zoper Pivčevo, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu. Izrazil je obžalovanje, da je sploh prišlo tako daleč, da je potrebna interpelacija. Kot je spomnil, je bilo njihovo mnenje, da bi morala Pivčeva odstopiti tudi z mesta kmetijske ministrice. "Očitki na njen račun so veliki in težki. Dokler niso ovrženi, bi bilo seveda dosti bolje, če bi to sama ugotovila," je bil kritičen.

Glede na razpoloženje v poslanski skupini DeSUS-a bi se po Gantarjevih besedah znalo zgoditi, da bi poslanci DeSUS-a interpelacijo lahko podprli. Da je to pričakovati, je napovedal tudi vodja poslancev Franc Jurša.

Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije. Prav tako pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša potegnil kakšno potezo glede ministrice. "V končnem verjamem, da do glasovanja o interpelaciji ne bo prišlo," je še pripomnil.