Tomulić je Janšo obtožil prejemanja podkupnine v orožarskih poslih. Foto: MMC RTV SLO
Tomulić je Janšo obtožil prejemanja podkupnine v orožarskih poslih. Foto: MMC RTV SLO
Po Tomulićevih besedah je podkupnino sprejel tudi Bavčer. Foto: BOBO
Kaj je povedal Zvonar?
Kaj je povedal Tomulić?
Orožarska zgodba razvnema strasti

Pregon zoper storilce morebitnega kaznivega dejanja pri trgovini z orožjem je sicer že zastaral.

Orožarska zgodba še naprej razvnema politične strasti. Hrvaški trgovec z orožjem Marin Tomulić je vnovič zatrdil, da je bil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja navzoč ob prevzemu orožja v Kopru, kjer sta bila tudi Janez Janša in Igor Bavčar. V pogovoru za našo televizijo je Tomulić dejal, da je videl, kako jima je hrvaški general Ivan Čermak izročil torbo z denarjem. Z Marinom Tomulićem se je v Parizu pogovarjala naša novinarka Meta Dragolič.

Tomulić: Dokazov nimam
"Bil sem prisoten, ko sta z avtomobilom prišla Janša in Bavčar. Čermak je vstal s stola, sedeli smo pred hotelom, in šel proti njima in njunemu avtu s torbo in opravil posel. Videl sem predajo denarja," je zatrdil Tomulić. Pravi, da nima dokazov za svoje besede, ker je šlo za predajo ene torbe. Trdi, da je vedel, kaj je v njej, Čermak pa naj bi mu tudi razložil, za kaj gre pri zadevi. Po njegovih besedah naj bi bil o poslu obveščen tudi predsednik Tuđman, ki je bil zaradi tega besen.

Na vprašanje, ali meni, da o predaji denarja obstajajo zapisi, je odgovoril, da bi se dokumenti o tem, kako so v tistem času zadeve delovale, lahko nahajali v uradu predsednika Hrvaške. Kot pravi, je takrat o dogodkih redno poročal direktorju hrvaške varnostno-obveščevalne službe, pri čemer mu je omenil tudi ta posel. "Tisti, ki želijo, bodo našli sledove," je zatrdil.

Sicer pa je Tomulić nedavno za Radio Krka pojasnil, da je bil navzoč ob eni izmed predaj orožja, ki se je zgodila nekaj dni po padcu Vukovarja. Reško pristanišče je bilo takrat v rokah jugoslovanske vojske, zato so se odločili, da bodo orožje prepeljali v Luko Koper. Po njegovih besedah naj bi na slovenski strani sodelovala Janez Janša in Igor Bavčar, območje predaje pa naj bi zavarovala specialna enota slovenske policije. Tomulić je povedal še, da so se nato Ivan Čermak, Janša in Bavčar umaknili v nek prostor, Čermak pa se je nato jezen vrnil nazaj in je preklinjal. Povedal naj bi mu, da mora ob prevzemu orožja vsakič na pokrov motorja položiti 250.000 mark.

Janša za objavo poročila o prometu z orožjem
Že včeraj sta kakršno koli prejemanje provizij in to, da bi Tomulića sploh poznala, odločno zanikala Igor Bavčar in Janez Janša, takratna ministra za notranje zadeve in obrambo. Janša je v Odmevih dejal: "Ne drži, to je čista izmišljotina. Niti jaz niti gospod Bavčar nisva bila nikoli v Luki Koper, ko so bili ti transporti."

Ali bo vlada na predlog Janeza Janše umaknila oznako zaupnosti in celovito objavila poročilo o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška, nam ni uspelo izvedeti. Na vladi so nas naslovili na obrambno ministrstvo, tam pa odgovora nismo dobili, saj je ministrica Ljubica Jelušič v tujini. Neuradno smo še izvedeli, da je pregon zoper morebitne storilce pri trgovini z orožjem že zastaral.

Zvonar prisotnosti Janše in Bavčarja ne more potrditi, ne zanikati
O tem, kako sta se Slovenija in Hrvaška v obdobju osamosvajanja oskrbovali z orožjem, je eksluzivno za Televizijo Slovenija spregovoril tudi Ludvik Zvonar. Gre za človeka, čigar ime je javnosti manj znano, bil pa je direktor uprave za logistiko na ministrstvu za obrambo in osebno odgovoren za nakupe orožja. Za svojo dejavnost je prejel častni znak svobode. Prvič je javno spregovoril lani, ko je med drugim dejal, da je minilo že 15 let, odkar je v Koper priplula zadnja ladja z orožjem, in da ga zato nihče več ne more ovaditi zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ob uvozu orožja, saj je pregon zastaral.

Čermak naj bi nosil denar, Janša in Bavčar pa naj bi prišla v Luko Koper. Takšne so že večkrat ponovljene trditve Marina Tomulića. "Ali sta bila prisotna ali ne, v konkretnem primeru ne morem potrditi niti zanikati. Vem pa, da nikoli nista bila prisotna, ne eden in ne drugi v Luki Koper, ko je bilo orožje za Slovenijo ali ko so bili tranziti, za katere so bila izdana dovoljenja," o zadevi pravi Zvonar.

Ali je Slovenija Hrvaški orožje tudi preprodajala? "Na podlagi sklepa predsedstva Slovenije, da se ne sme orožje preprodajati Hrvaški, mi je takratni minister Janša naročil, da omogočim kontakt hrvaškim predstavnikom z državami, ki bi bile mogoče pripravljene tudi njim prodati orožje. To sem opravil takoj že leta 1991 in povezal predstavnike Republike Hrvaške s tujimi dobavitelji," v prispevku Mateja Hlebša pojasnjuje Zvonar.

Slovenija je nato Hrvaški omogočila tudi tranzit. "Republika Hrvaška je orožje kupila v tujini. Se pravi, orožje je bilo že prej plačano. Nato so nam izdali certifikat končnega uporabnika z opisom vsega orožja, ki bo prepeljano prek Slovenije, in prošnjo, da dovolimo tranzit. Na podlagi tega je uprava za logistiko izdala tranzitno dovoljenje v pisni obliki, ki ga je bilo treba potrditi s strani ministrov za zunanje zadeve in notranje zadeve," poudarja.

"Eno je, kar sem videl, povsem nekaj drugega pa je, kar se je dogajalo v ozadju"
Dovoljenje je podpisal še minister za obrambo, potem pa je transport orožja do slovensko-hrvaške meje vseskozi nadzorovala policija. In kaj je Hrvaška za tranzit morala plačati Sloveniji? "Hrvati so morali plačati špediterja, ta pa vse naprej. Drugih stroškov nismo beležili in tudi jaz ne vem, da bi kakšni drugi stroški kdaj nastali," trdi Zvonar.

Na vprašanje, ali si lahko predstavlja, da bi, ker je Mors moral izdati dovoljenje za tranzit, lahko prišlo do kakršnegakoli pogojevanja s kakršnim koli plačilom, je odgovoril, da se s tem ni nikoli srečal: "Vsa dovoljenja so bila uradno izdana za tranzit, ni bilo nobenih potreb." Vendar dodaja: "Ta stvar je 20 let odmaknjena in danes sam sem bil prisoten pri teh zadevah. Ugotavljam, da je eno, kar sem videl, da je pa povsem nekaj drugega, kar se je vse dogajalo v ozadju, ob meni, nad menoj in vzporedno z mano."

Ali dopušča možnost, da so orožje prevažali nenapovedano in nenadzorovano čez Slovenijo? "Za edini nenadzorovani transport, za katerega sem vedel, sta ti dve ladji, ki sta bili brez dovoljenja za tranzit. Jaz sem ju uradno prijavil in tudi ministrstvo za obrambo ju je uradno prijavilo policiji," je sklenil.

Kaj je povedal Zvonar?
Kaj je povedal Tomulić?
Orožarska zgodba razvnema strasti