NSi se želi premakniti proti sredini. Foto: BoBo
NSi se želi premakniti proti sredini. Foto: BoBo

V govoru predsednika stranke je Matej Tonin dejal, da se v Sloveniji spoprijemamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo. Na eni strani je tu radikalna levica, ki v Sloveniji želi uveljaviti uravnilovko, enakost v revščini in razvrednotiti delo, na drugi pa podivjani kapitalizem, za katerega sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij. Skrivnost uspeha države je po njegovem mnenju v pravem ravnotežju med socialnim in tržnim principom.

Tonin je v nagovoru krščanske demokrate opredelil kot sredino tako po vrednotah kot po načinu delovanja. Aktualno vladajočo politiko pa je opisal kot "vladno tragikomedijo", ob kateri "človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal".

Tonin je bil kritičen do javnega zdravstva. Kot je poudaril, je treba vzpostaviti sistem, v katerem bomo vsi državljani uporabljali razpoložljive kapacitete, ne pa zgolj tisti, ki imajo denar. Po njegovem prepričanju reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga NSi, vsem državljanom omogoča dostopno zdravstvo. Prav tako si v NSi-ju prizadevajo za reformo pravosodja. Tonin se je obregnil ob več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke.

Predsednik stranke Matej Tonin. Foto: BoBo
Predsednik stranke Matej Tonin. Foto: BoBo

Naslovil je tudi vprašanje migracij, ki mora biti vprašanje skupne evropske politike, hkrati pa se je zavzel za okrepitev slovenske policije, zlasti pa vojske, ki "nam danes razpada pri živem telesu". Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje. Prav tako je bil Tonin izjemno kritičen do "blokade civilnega nadzora" nad obveščevalnimi službami in izključitev opozicije iz Sveta za nacionalno varnost.

Tonin: Težko poslušam zanikanje globalnega segrevanja
Dotaknil se je tudi podnebnih sprememb, ki po njegovih besedah "terjajo skupne akcije". "Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje," je pripomnil in se zavzel za odgovorno in racionalno ravnanje pri uporabi naravnih virov. Tonin je ob tej priložnosti povzel nekaj izhodišč prenovljenega programa stranke, ki delovanje NSi-ja opira na človekovo dostojanstvo, svobodo, pravičnost in varnost. Zavzel se je za varovanje začetka od spočetja do naravne smrti, za več otrok, za nedotakljivost človekovega dostojanstva.

"Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah kot tudi po načinu delovanja," je dejal prvak NSi-ja. Osrednje vrednote neke družbe po njegovih besedah vedno zagovarjajo stranke sredine, zato je "z današnje perspektive smešno, kako so nas desetletja umetno rinili na obrobje".

V izjavi za medije po kongresnem nagovoru je Tonin še dodal, da so se kot stranka o sodelovanju sposobni pogovarjati z vsemi – z levimi in desnimi. Kot je dejal, se "stvari v državi spreminjajo v vladi, ne v opoziciji". Želijo pa si vlade, v kateri bi lahko uresničili večino svojega programa. Ponovil pa je, da NSi v aktualno vlado ne bo vstopil in da z njo ne bo podpisoval nobenega sporazuma.

Visoka udeležba
Kongresa se je sicer poleg 500 delegatov udeležilo še od 100 do 200 drugih članov, kar po mnenju predsednika stranke
Mateja Tonina predstavlja najboljši odgovor skeptikom do potez vodstva stranke. Stranka ima sicer trenutno okoli 9.500 članov.

Med bistvenimi elementi prenovljenega programa so v stranki poudarili človekovo dostojanstvo kot najvišjo vrednoto, iz katere so se razvile človekove pravice. V NSi-ju želijo graditi državo, kjer bo vsakdo imel priložnost za delo in ustvarjanje. S tem naj bi se v NSi-ju dokončno opredelili kot sredinska stranka.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novi izzivi, nov program
V prenovljenem programu je stranka NSi opredeljena kot politična sredina, program pa poudarja tudi spoštovanje razlik med ljudmi. Opredeljuje nedotakljivost človekovega dostojanstva. V NSi-ju človeško življenje želijo varovati od spočetja do naravne smrti. Ustvariti želijo družbo, ki je prijazna do družin in v kateri so otroci dobrodošli.

V programu so opredelili pet izzivov našega časa. To so ustvarjalnost, družina in družba, okolje in življenjski prostor, varna in zanesljiva država ter zaupanja vredna Slovenija. V kontekstu ustvarjalnosti si bodo v NSi-ju prizadevali za dober in delujoč vzgojno-izobraževalni sistem. Delo se mora izplačati in vsak, ki dela polni delovni čas, mora zaslužiti najmanj toliko, da lahko živi dostojno življenje. Zagovarjajo pravično obdavčitev, prav tako je cilj stranke, da je Slovenija na strani zmagovalcev digitalne revolucije.

Pripojitev Reseta k NSi-ju
Med prioritetami programa so tudi reševanje stanovanjske problematike, varovanje okolja, močna infrastruktura, ohranjanje podeželja, pravna varnost, dostojna pokojnina in dostopnost zdravstvene oskrbe. Državne meje je treba varovati in nadzirati ter preprečevati nezakonite migracije, je navedeno v programu. Izražajo podporo pripadnikom varnostnih sil. Po mnenju NSi-ja policija in vojska za nadaljnje zagotavljanje varnosti potrebujeta stabilen pritok kadra, ustrezno financiranje, sodobno opremo in ustrezne pravne podlage.

Podpirajo ustanovitev pokrajin in skladen regionalni razvoj. Borijo pa se proti vsem oblikam političnega in verskega ekstremizma. Kongres NSi-ja je prenovljeni program sprejel z veliko večino, prav tako tudi sklep o pripojitvi stranke Reset k NSi-ju.

NSi na kongresu potrdila program