Tonin se ne strinja z domnevami, da bi NSi, če bi Levica odpovedala sporazum z vlado, "vskočila" namesto te stranke. Foto: BoBo

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je znova zavrnil domneve, da namerava vstopiti v vlado Marjana Šarca ali z njo podpisati namero o projektnem sodelovanju, v kakršnem je trenutno vlada z Levico. "Kako se bomo pogovarjali, bomo videli potem, ko se bodo za to ustvarili pogoji. Kot pa mi je danes znano, ne Levica ne Šarec še nista odpovedala sodelovanja," je dejal.

Kljub temu so v NSi-ju pripravljeni podpreti posamezne zakone, če so v skladu z njihovimi prepričanji in programom, je pojasnil Tonin. Veliko možnosti za sodelovanje v parlamentu vidijo na področju zdravstva. Tukaj bi bilo treba po Toninovih besedah za odpravo čakalnih vrst uporabiti vse zmogljivosti, tako v javnih kot zasebnih ustanovah. Pri tem so po njegovih besedah na isti valovni dolžini z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom, ki pa je, kot je ocenil, talec Levice.

Tonin vztraja, da je bila njihova odločitev pred letom dni, da ne vstopijo v Šarčevo vlado, pravilna in tudi tokrat nimajo nobenega namena vstopiti v vlado, ampak se intenzivno pripravljajo na naslednje volitve, po katerih si želijo oblikovati jasno alternativo tako na levici kot desnici.

NSi "zbral pogum" in se opredelil kot sredinska stranka

Glede napovedi, da se bo NSi z novim programom postavil na sredino političnega spektra, je Tonin zatrdil, da je NSi že sredinska stranka, le da so zdaj zbrali pogum ter to tudi jasno povedali. "Ko smo pogledali na levo, smo videli socialiste, ko smo pogledali na desno, smo videli nacionaliste in zanikovalce globalnega segrevanja," je strnil argumente za pozicioniranje NSi-ja na sredini.

Ob tem je zagotovil, da se stranka ne odpoveduje svojim temeljnim vrednotam, želi pa jasno sporočiti, da so to vrednote, ki predstavljajo središče družbe. "Mi predstavljamo neko normalnost, neko normalno stranko, ki je pripravljena na konsenz in sodelovanje," je poudaril.
Tako bodo v NSi-ju novembra na programskem kongresu na novo sprejemali svoj temeljni program, ki pa vrednot te stranke po Toninovih besedah "ne bo obrnil na novo". Kot je dodal, program potrebuje nove poudarke, zlasti na področju okoljevarstva, digitalizacije in migracij.

Nova Slovenija ne bo reševala koalicije

Levica vztraja pri ukinitvi dodatnega zavarovanja že to jesen

Predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vsebinsko in tehnično točno tak, kot določata koalicijski sporazum in sporazum vlade z Levico, je v izjavi za novinarje ponovil poslanec Miha Kordiš.

V sredo bo potekal usklajevalni sestanek delovnih skupin za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, še pred tem naj bi se glede tega usklajevala koalicija.

Koalicija na čelu s premierjem Marjanom Šarcem je v minulih dneh že sporočila, da na ultimate in izsiljevanje Levice, ki s sprejetjem predloga pogojuje podporo proračunu za prihodnji dve leti, ne pristaja. Prav tako so v koaliciji izpostavili, da predlog po izračunih ministrstva za finance in ministrstva za zdravje ne pije vode, ministrstvo pa bo vprašanje dopolnilnega zavarovanja opredelilo v sklopu zakona, ki bo po načrtih na vladi junija prihodnje leto.

Na očitke, da prehitevajo, je Kordiš v izjavi novinarjem odgovoril s pojasnilom, da je načrt političnih prioritet naveden v sporazumu o sodelovanju. "V Levici vztrajamo, da gre ob vprašanju ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za ključno politično vprašanje te jeseni," je dejal in ponovil, da ne bodo podprli proračuna, če ta predlog ne bo sprejet.

Na vprašanje, koliko in na katerih točkah je Levica vsebinsko pripravljena popustiti, poslanec ni odgovoril konkretno. "Vprašanje ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja od te točke naprej ni več tehnično, ampak politično vprašanje," je dejal in ocenil, da bi moralo biti tudi politično rešljivo.

Kje so ključna razhajanja, bodo ugotavljali v sredo na usklajevalnem sestanku s koalicijo, pri vsebinskih vprašanjih pa po Kordiševih navedbah ne gre za "raketno znanost".

"Po 16 letih obljub sredinske politike je napočil čas, da dopolnilno zavarovanje ukinemo in izboljšamo položaj 95 odstotkov vseh zavarovancev," je prepričan. Po njegovih trditvah namreč po predlogu državljani "ne bodo več plačali položnic, 95 odstotkov vseh bo na boljšem".

Premier Šarec je sicer v minulih dneh večkrat spomnil na navedbe v sporazumu vlade z Levico, da bodo dopolnilno zavarovanje ukinili, če bodo to finančno vzdržno. Kordiš je tudi na te izjave danes odgovoril s prepričanjem, da je njihov predlog tako tehnično kot vsebinsko ustrezen vsemu, kar je navedeno v koalicijskem sporazumu in v sporazumu vlade z Levico.

Kordiš se je odzval tudi na špekulacije o sodelovanju NSi-ju z vlado, če sodelovanja vlade z Levico ne bi bilo več. Ob tem pa je v zvezi s stališči NSi-ja glede zdravstva dejal: "Verjamemo, da jih skrbi za prijatelje v zavarovalniškem lobiju, ki bodo ostali brez 50 milijonov evrov vsakoletno."