Foto: BoBo/Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: BoBo/Slavko Midzor/PIXSELL

"Mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo, da bi piloti naših vojaških letal neposredno sedeli v letalu v najvišji stopnji pripravljenosti in čakali na to, da poletijo," je povedal minister za obrambo Matej Tonin na novinarski konferenci ob koncu izrednega zasedanja obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

Sorodna novica Zmeda s padlim letalnikom; Nato pravi, da ni bil oborožen, Hrvaška pa, da so našli razstrelivo

Glede samega incidenta z brezpilotnim letalnikom, ki je v noči na petek strmoglavil v Zagrebu, je Tonin povedal, da je zdaj jasnih nekaj več stvari, med drugim, da je letalnik letel čez vsaj tri zavezniške države, da so ga v teh državah tudi zaznali, ampak da je bil označen kot odsev pri radarski sliki oz. t. i. lažna sled.

Zavezništvo je zato nemudoma spremenilo pristop, in sicer morajo zdaj letala posredovati nemudoma – tudi takrat, ko gre za odsev, je pojasnil.

"Kadar koli se na radarju kar koli pojavi in četudi operaterji ocenjujejo, da gre za neki radarski odsev (...), morajo iti letala kljub temu v zrak in preveriti, za kakšno stvar gre," je povedal minister in zatrdil, da se bo Slovenija, kadar koli bo šlo za tak odsev, nemudoma odzvala. "Smo zelo pozorni, v visoki pripravljenosti in ljudje so lahko popolnoma mirni, kar se tega tiče," je zatrdil obrambni minister.