Reformatorsvo je uveljavilo vladavino prava in odgovornost države, je na osrednji državni slovesnosti med drugim dejal predsednik republike. Foto: MMC RTV SLO
Reformatorsvo je uveljavilo vladavino prava in odgovornost države, je na osrednji državni slovesnosti med drugim dejal predsednik republike. Foto: MMC RTV SLO
Primož Trubar

Tudi danes potrebujemo reformatorskega duha in reformatorje.

Predsednik republike Danilo Türk
Proslava ob dnevu reformacije

Dan reformacije nam ponuja priložnost za razmislek o sedanjosti, preteklosti, prihodnosti, o naših zgodovinskih vrednotah in hotenjih, je dejal Türk. "Ne le stati in obstati, pač pa zagotoviti si pravično mesto v evropski kulturi."

Predsednik republike je na državni slovesnosti z naslovom "Prebujanje slovenskega jezika" v Cankarjevem domu opozoril na pomen reformacijskega gibanja v 16. stoletju, ko se je z versko reformacijo, s tiskom in z nastankom nacionalnih držav zgodil veliki preporod. "Vse te spremembe so potekale hkrati." Toda "razvijale so se stoletja in korenito spremenile Evropo". "Uveljavile so vladavino prava in odgovornost države."

Velikan Primož Trubar
Slovenci smo lahko ponosni na naše može tedanjega časa, je poudaril. Postavili so nas na evropski zemljevid. "V središču tega dogajanja je bila mogočna osebnost Primoža Trubarja." Njegovo delo izžareva veliko sporočil, ki pa se s časom spreminjajo. A je to še danes zelo jasno. Trubar je za vselej dokazal, da lahko s svojim delovanjem spremeni usodo lastnega naroda, pravi Türk. "Njegov intelektualni format je bil resnično velik."

Zaradi težkih zgodovinskih izkušenj Evrope danes lažje razumemo pomen sinteze kulturnega, verskega, intelektualnega in preostalega za rast evropske ideje ter svobodno in prijazno komunikacijo, kakršne v prejšnjih obdobjih nismo poznali. Toda, kako naj razumemo sporočila reformacijskega gibanja, se je spraševal slavnostni govornik. To sporočilo ni zbledelo. V današnji pluralni družbi je pričakovati, da bodo odgovori različni. Temeljna etična sporočila slovenske reformacije pa so enotna vsem, različno verujočim kot tudi neverujočim.

Kako prevesti sporočila reformatorjev?
Naš čas je, v nasprotju s preteklostjo, končal ideološki ekskluzivizem. A s tem ni konec sveta. Danes so na pohodu potrošništvo, cinizem in splošna izpraznjenost. "Naš čas kar kliče k povečanju odgovornosti." "Tudi danes potrebujemo reformatorskega duha in reformatorje."

Zato je prav, da častimo njihovega duha in njihova sporočila. To je pomembno za izboljšanje naše stvarnosti, je med drugim še povedal predsednik.


Na slovesnosti je bil ob spremljavi dramskih, glasbenih in pevskih vložkov celostno prikazan razvoj slovenskega knjižnega jezika.

L. D.

Tudi danes potrebujemo reformatorskega duha in reformatorje.

Predsednik republike Danilo Türk
Proslava ob dnevu reformacije