Prtljago imejte vselej pod nadzorom. Foto: EPA
Prtljago imejte vselej pod nadzorom. Foto: EPA
Pred daljšim potovanjem v oddaljene kraje je na MZZ-ju priporočljivo pustiti podatke o potovanju. Foto: EPA
Zapori v tujini so lahko vse prej kot prijazni. Zavedati se morate, da MZZ za vas ne more izposlovati izpustitve ali omilitve kazni. Foto: EPA

V številnih primerih, ko se kar koli "zalomi", se lahko obrnete na slovensko konzularno predstavništvo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu na zunanje zadeve, to lahko storite v primeru, da ste izgubili potni list ali so vam ga ukradli, ste na potovanju doživeli hudo nesrečo ali imate resne zdravstvene težave, vas je pridržala policija ali vam je bila odvzeta prostost, če ste žrtev nasilja ali potrebujete kako drugo vrsto pomoči.

Kaj pa storiti, če v državi, kamor potujete, ni diplomatsko konzularnega predstavništva Slovenije? Za pomoč se lahko obrnete na veleposlaništvo katere koli druge države članice EU-ja, saj ima vsak državljan države članice EU-ja na ozemlju tretje države, kjer njegova država nima predstavništva, pravico do (konzularne) zaščite katere koli države članice EU-ja.

V vseh državah Evropske unije lahko pokličete brezplačno številko 112.

Kako ravnati, če vam ukradejo potni list?
Nemudoma se oglasite na policiji, kjer bodo naredili zapisnik. Zahtevajte njegovo kopijo, saj jo boste potrebovali za preklic starega potnega lista in naročilo novega. Nadomestni potni list vam bo izdalo veleposlaništvo, vendar ta ne omogoča nadaljevanja potovanja, temveč le vrnitev domov. Zanj je treba predložiti svojo fotografijo, policijski zapisnik in fotokopijo pogrešanega potnega lista.

Kaj storiti, če vas priprejo?
V številnih državah po svetu so popotniki v nevarnosti, da jim podatknejo mamila, v priporu pa se lahko znajdete tudi iz drugih razlogov. Ne glede na to, ali ste krivi ali nedolžni, imate pravico, da se domače veleposlaništvo obvesti o priprtju, to pa nato nudi konzularno pomoč. Kot še svetujejo na ministrstvu za zunanje zadeve, lahko v primeru, da ste v državi, kjer Slovenija nima predstavništva, zahtevate, da se obvesti katero od držav članic EU-ja.

Če je le mogoče, takoj obvestite domače, ki naj ministrstvo za zunanje zadeve, konzularni sektor, prosijo za konzularno pomoč. MZZ za nudenje pomoči v takih zadevah nima finančnih sredstev, vendar pa lahko posreduje pri nakazovanju denarja.

V primeru, da je država, kjer se nahajate, podpisnica konvencije o transferju obsojenih oseb, imate možnost zaprostiti za prenos izvršitve kazni v Slovenijo, vendar pa gre običajno za dolgotrajen postopek.

V izogib težavam:

- imejte prtljago vedno pod nadzorom,
- nikoli ne sprejemajte paketov od tujcev,
- bodite pazljivi tudi pri darilih. Mamila je lahko skriti tudi npr. v kozmetiko ali otroške igrače.

V primeru nasilnih demonstracij ali naravnih nesreč
Držite se navodil krajevnih oblasti. Če je predvidena evakuacija na določen kraj, ostanite tam, dokler vam veleposlaništvo države članice EU-ja ne sporoči, kam morate priti, da vas lahko odpeljejo domov.

Predno odidete na daljše potovanje je priporočljivo, da konzularnemu sektorju MZZ-ja pustite podatke na obrazcu Podatki o potovanju. Tako lahko iz domovine v primeru nepredvidenih dogodkov sami vzpostavijo stik z vami.

E. S.