Vodenje cerkve bosta za šest let prevzela škof (na fotografiji) in inšpektor. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Vodenje cerkve bosta za šest let prevzela škof (na fotografiji) in inšpektor. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Slovesnosti so se udeležili predstavniki cerkva iz Slovenije in tujine ter države, med drugimi predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta, nekdanji predsednik Milan Kučan, veleposlaniki in poslanci.

Predsednik Borut Pahor se je v nagovoru navezal na pridigo novega škofa Novaka, v kateri je omenjal varen pristan. "Želim si, da bi bila naša domovina varen pristan za vse, brez razlike. Da bi vsi našli v njej resnico in pravico. Iz vaše pridige razumem, da si boste za to prizadevali po najboljših močeh, da bo vsak deležen dostojanstva in da ga bo izpričeval za drugega," je povedal Pahor.

Predsednik vlade Marjan Šarec je novemu vodstvu zaželel vse dobro na nadaljnji poti, kot je dejal, s samo eno željo: "Da bi še naprej tako sodelovali, vi med seboj, da bi bili res bratje in sestre, in skupaj z državo."

Predsednik DZ-ja Dejan Židan je dejal, da prekmurski človek razume, kaj je strpnost, kar pomeni, da išče tisto, kar povezuje ter da to gradi in spoštuje, ne išče pa tistega, kar razdvaja. Evangeličanski cerkvi se je zahvali za vse pozitivno, kar prinaša širši skupnosti.

Po besedah ljubljanskega nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta so med cerkvama prijateljski odnosi, širina duha v vodstvu Evangeličanske cerkve pa poroštvo za ekumensko sodelovanje, za kar je po njegovih besedah potreben spoštljiv dialog.

Zagrebško-ljubljanski metropolit Srbske pravoslavne cerkve Porfirije Perić je dejal, da ima človek kot popolno bitje smisel le v skupnosti z Bogom ter drugimi in drugačnimi, pri čemer je skupnost mogoče ustvariti le z ljubeznijo.

Apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich je evangeličanom prinesel pozdrave papeža Frančiška, povedal je, da sta imela prejšnja škofa, Geza Erniša in Geza Filo, z nuncijem dobre odnose ter da je prepričan, da bo tako tudi v prihodnje.

Tudi Mufti Nedžad Grabus je sodelovanje z Evangeličansko cerkvijo ocenil kot dobro, zrela družba pa mora po njegovem mnenju spoštovati človeka v polnem dostojanstvu ter ne sme dopustiti verskega ali rasnega razlikovanja.

Pozdravne nagovore so imeli tudi predstavniki evangeličanskih cerkva iz drugih držav, prejšnje vodstvo, škof Geza Filo in inšpektor Johann Laco sta izrekla zadovoljstvo ob bogatem sodelovanju in dialogu z drugimi cerkvami, kar po njunih besedah prispeva k ekumensko odprti, strpni in demokratični Cerkvi.

Nekdanji škof Geza Erniša se je zahvalil prejšnjemu vodstvu in poudaril, da sta uspešno širila nauke Cerkve, ki se trudi preprečevati fundamentalizem in razslojevanje.

Sveto pismo kot pomorska karta

Novi škof Leon Novak je v pridigi poudaril, da je tako kot za kapitana ladje tudi za krščansko cerkev pomembna natančna "pomorska karta", ki je Sveto pismo. "Brez branja in upoštevanja svetopisemskih napotkov je krščanska cerkev kot izgubljena ladja na odprtem morju, prepuščena v nemilost morskim tokovom in mogočnim valovom različnih filozofij in ideologij," je povedal Novak.

"Bogastvo, ki ga obljuba Bog svoji Cerkvi, otrokom in sodelavcem, ni materialno, ampak duhovno, kajti še tako veliko bogastvo ne more zadovoljiti duše in potešiti najglobljega hrepenenja oziroma lakote po zadovoljstvu, ljubezni in toplini," je nadaljeval škof.

Sorodna novica Leon Novak: Trubar nam je dal narodno identiteto in končal kot begunec v Nemčiji

Voditeljem države je zaželel obilo Božjega blagoslova, ugodnih vetrov in dobro posadko, ki jih bo pri prizadevanju delati v dobrobit vseh prebivalcev Slovenije uspešno ter homogeno podpirala.

"Ko torej Cerkev sledi svojemu admiralu Jezusu, se nahaja na varni in preverjeni poti naproti obljubljeni deželi. Zakladi, ki čakajo na naše odkritje, so ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje," je poudaril škof.

Ob vprašanjih, ali lahko tudi v 21. stoletju tako neomajno zaupamo Božjemu načrtu in se držimo navtične karte Boga, to je Svetega pisma, ne glede na smernice v postmoderni družbi, in ali lahko v času begunske krize in naraščanju nestrpnosti govorimo o pomoči in solidarnosti, pa si je novi škof na koncu pridige odgovoril: "Da, zmoremo in tudi moramo."

Umestitev novega evangeličanskega škofa
Novo vodstvo Evangeličanske cerkve