Zadnja anketa Dela kaže, da bo zmagal Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO
Zadnja anketa Dela kaže, da bo zmagal Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO

Vsi drugi kandidati bi skupaj prejeli le dva odstotka glasov anketirancev. 23 odstotkov vprašanih ne ve, koga bi volili, 10 odstotkov pa se jih volitev sploh ne bi udeležilo. Türku je od avgusta, sodeč po anketi, podpora narasla, Pahorju padla, pri vseh drugih kandidatih pa ni bilo bistvene spremembe.

Kot kaže anketa, podpirajo Türka predvsem upokojenci, starejši in ljudje z visokošolsko izobrazbo ter simpatizerji Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije. Pahorja podpirajo predvsem simpatizerji SD-ja, študentje in mladi od 18 do 25 let. Zvera pa podpirajo ljudje, stari od 50 do 65 let ter privrženci Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije.

60 odstotkov anketiranih meni, da bo nov predsednik izvoljen šele v drugem krogu, medtem ko jih 34 odstotkov meni, da bo predsednik znan že po prvem krogu.

Zver bi izgubil v vsakem primeru
Če bi se v drugi krog prebila Türk in Pahor, bi prvi prejel 52 odstotkov, drugi pa 32 odstotkov glasov. V boju med Türkom in Zverom bi sedanji predsednik prejel 60 odstotkov glasov, za Zvera pa bi glasovalo 25 odstotkov vprašanih. V spopadu med Pahorjem in Zverom pa bi prvi zmagal s 53 odstotki proti Zveru s 23 odstotki.

Predsedniško kampanjo je kot zanimivo ocenilo 19 odstotkov anketiranih, kot nezanimivo pa 57 odstotkov. O tem vprašanju mnenja nima 16 odstotkov vprašanih.

Ljudje proti dvigu DDV-ja za tiskane medije
Anketa je preverjala tudi utrip glede vladne ideje o dvigu stopnje DDV-ja za tiskane medije z 8,5 na 20 odstotkov. Idejo podpira 14 odstotkov, medtem ko ji 78 odstotkov nasprotuje.

Telefonska anketa je bila opravljena na vzorcu 500 naključno izbranih oseb. Od 26. do 27. septembra jo je izvedel oddelek za tržne raziskave Dela Stik.