Če bo glasovanje o arbitražnem sporazumu potekalo na aprilski seji, bi bil lahko referendum razpisan za prvo polovico junija. Foto: MMC RTV SLO
Če bo glasovanje o arbitražnem sporazumu potekalo na aprilski seji, bi bil lahko referendum razpisan za prvo polovico junija. Foto: MMC RTV SLO
Türk: Naknadni referendum razumen kompromis

Predsednik države Danilo Türk, ki se je v preteklih mesecih zavzemal za izvedbo predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu, je zdaj povedal, da se mu zdi petkov dogovor vseh parlamentarnih strank "razumen kompromis". Predsedniki strank so se namreč dogovorili, da po ratifikaciji arbitražnega sporazuma v DZ-ju o njem odločajo še volivci na naknadnem zakonodajnem referendumu.

To sicer po Türkovem mnenju ni optimalno oziroma idealno zaporedje dejanj, saj je "akt ratifikacije nekega mednarodnega sporazuma sklepno dejanje v sklepanju mednarodne pogodbe" in bi bilo "najprimerneje, da bi do ratifikacije prišlo na koncu, potem ko so opravljena vsa politična dejanja in ko je vse povedano". A se zaveda, da gre za občutljivo politično temo in da je referendum potreben.

O arbitražnem sporazumu na aprilski seji?
Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so se na sestanku, ki se ga je udeležil tudi premier Borut Pahor, dogovorili za umik predloga za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Predsednik poslanske skupine Bojan Kontič je dejal, da to pomeni, da je zdaj v igri le še naknadni zakonodajni referendum. Glasovanje o ratifikaciji arbitražnega spoazuma med Slovenijo in Hrvaško naj bi tako v DZ prišlo že na aprilski seji, referendum pa naj bi pripravili v prvi polovici junija.

Türk za ratifikacijo z navadno večino
Še vedno ostaja vprašanje, s kakšno večino naj poslanci ratificirajo sporazum. Predsednik Türk pravi, da po pravu zadošča navadna večina in da gre za pravno vprašanje, pri katerem je treba slediti črki ustave. Opozicija se boji, da bi razsodba arbitražnega sodišča zahtevala spremembo ustave, a Türk meni, da so to pretirane skrbi, ki niso realne. Po njegovem mnenju namreč hipotetična možnost, da bi bila odločitev v nasprotju z ustavo, ni zelo velika.

Türk: Naknadni referendum razumen kompromis