Türk bo predčasno sklenil program svojih dejavnosti na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Foto: BoBo
Türk bo predčasno sklenil program svojih dejavnosti na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Foto: BoBo
Türkov odziv na nezaupnico Pahorjevi vladi

"Politične razmere v Sloveniji so resne, zaostrene in terjajo odgovorno ravnanje vseh političnih subjektov in javnosti, tudi medijev," je prepričan.

Pahor in Türk še nista govorila
Zatrdil je, da neizglasovanje zaupnice vladi Pahorja močno poglablja politično krizo pri nas. Vse politične akterje je pozval k preudarnemu ravnanju, da čim prej poiščejo mogoče rešitve, ki so v interesu vseh državljank in državljanov Slovenije.

S Pahorjem še ni govoril, ga bo pa poklical, da se pogovorita o nastalem položaju. Izrazil je prepričanje, da je žarišče te krize v DZ-ju, in dodal, da je pripravljen prevzeti del odgovornosti za nastali položaj tudi nase, vendar je poudaril, da je največja pri poslancih DZ-ja.

"Zdaj je najpomembneje poiskati pot naprej. Obstajajo različni predlogi. O predčasnih volitvah se govori že nekaj časa, v zadnjem času slišimo tudi druge ideje in kot predsednik republike sem dolžan te ideje slišati ter se potem odločati, kako naprej," je poudaril.

Dodal je, da to ni prva nezaupnica vladi v Sloveniji. "Slovenija ima na tem področju nekaj izkušenj. Kaže, da je to del naše politične kulture, a od časa do časa pride do takšnega položaja," je dejal.

"Čas je za hitro in premišljeno ukrepanje"
"Zdaj je čas za hitro in premišljeno ukrepanje. Program svojih dejavnosti na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov bom predčasno sklenil in se vrnil v Slovenijo, kjer bom povabil vodje poslanskih skupin v državnem zboru in predstavnike parlamentarnih strank na pogovore o mogočih rešitvah," je napovedal. Kdaj točno se bo vrnil v Slovenijo, še ni povedal, dejal je le, da bo imel govor na splošni razpravi 66. zasedanja Generalne skupščine OZN-a, ki je predviden za sredo zvečer po krajevnem času.

Nato mora opraviti še nekaj sestankov. Napovedal pa je prihod zunanjega ministra Samuela Žbogarja v New York v torek zvečer. Z Žbogarjem se bosta dogovorila, kako bo nadaljeval aktivnosti, pri čemer je Türk zanikal, da bi dogajanje v Sloveniji negativno vplivalo na možnosti Slovenije za izvolitev v Varnostni svet ZN-a.

V prvem odzivu na padec slovenske vlade je tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen za STA dejala, da komisija "popolnoma zaupa v demokratične institucije v Sloveniji".

Viri blizu EU-ju pa so v odzivu na padec vlade dejali podobno, in sicer da so "glasovanja o zaupnici vladi del naših demokratičnih sistemov, v katerih obstajajo načini in sredstva za zagotovitev kontinuitete pri upravljanju javnih zadev". Ob tem so spomnili, da je Belgija, kjer vlada že rekordno dolgo opravlja tekoče posle, ena izmed petih držav v območju evra, ki so že ratificirale spremenjeni začasni krizni mehanizem (EFSF), iz katerega naj bi Grčija črpala drugo finančno pomoč.

Pahor mora posle opravljati do imenovanja novega mandatarja
Poslanci so na seji s 36 glasovi za in 51 glasovi proti zavrnil listo ministrskih kandidatov in s tem izrekel nezaupnico vladi premierja Boruta Pahorja. Pahor mora tekoče posle opravljati do imenovanja novega mandatarja.

Glavna tema osemurne razprave je bila pričakovano preteklo delo zdaj že nekdanje vlade. Premier je sicer v uvodnem nagovoru povedal, da bi bilo za državo koristneje, če bi bila zaupnica njegovi vladi izglasovana.

Po izglasovanju nezaupnice mora parlament v 30 dneh izvoliti novega mandatarja, sicer predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Türkov odziv na nezaupnico Pahorjevi vladi