Franc Avberšek. Foto: Mestna občina Velenje
Franc Avberšek. Foto: Mestna občina Velenje

Franc Avberšek je kot magister rudarstva deloval na vidnih mestih v energetiki in tudi kot poslanec DZ-ja, izvoljen leta 1992, kjer je bil član komisije za evropske zadeve, odbora za gospodarstvo, odbora za infrastrukturo in okolje, odbora za nadzor proračuna in drugih javnih financ ter odbora za spremljanje uresničevanja resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti Slovenije, so sporočili z velenjske občine.

Maja leta 1992 je postal minister za energetiko, pozneje je v Velenju sedem let vodil ekološki inštitut ERICo, od leta 2004 do 2008 je bil direktor rudnika Žirovski vrh v zapiranju. Upokojil se je leta 2008.

Tudi težka nesreča leta 2015, ki ga je kot tetraplegika priklenila na invalidski voziček, mu ni vzela volje do življenja, še naprej je bil dejaven član lokalne skupnosti. Spomin na Avberška bodo počastili z izobešanjem žalne zastave pred občinsko stavbo.

Velenjski župan Peter Dermol, velenjska občinska uprava in mestni svet Avberškovim svojcem izrekajo iskreno in globoko sožalje.