Socialni transferi, med njimi tudi invalidnine za telesno okvaro, se po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom usklajujejo le enkrat letno. Foto: RTV  SLO
Socialni transferi, med njimi tudi invalidnine za telesno okvaro, se po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom usklajujejo le enkrat letno. Foto: RTV SLO

Upokojenci bodo poleg višjih pokojnin prejeli tudi poračun za zadnjih 10 mesecev, v višini 20 odstotkov pokojnine, na uskladitev socialnih pa bo treba počakati do januarja 2008. ZPIZ je s tem začel upoštevati nov zakon o socialnih transferih, ki predvideva usklajevanje le enkrat letno.

Tako se po navedbah ZPIZ-a ne bodo uskladili varstveni dodatek, dodatek za pomoč in postrežbo, invalidnine za telesno okvaro, nadomestila iz invalidskega zavarovanja uživalcev pravic na podlagi preostale delovne zmožnosti, dodatki k pokojninam priznani po zakonu o zagotavljanju socialne varnosti in preživnine po zakonu o preživninskem varstvu kmetov.

Višja pokojnina, nižji varstveni dodatek
Izjema so tisti upravičenci, ki poleg pokojnin prejemajo tudi varstveni dodatek, saj se bo ta zaradi višje pokojnine ustrezno znižal, kljub temu pa bo skupni prejemek višji od oktobrskega, pojasnjujejo na ZPIZ-u.

Socialni transferi, ki jih prejema 150.000 ljudi, bodo tako do januarja ostali nespremenjeni.