Foto:
Foto:
Glaven spremembe se nanašajo na trajni mandat sodnikov.

Za strokovno javnost naj bi bila sporna predvsem sprememba, ki določa, da se sodnik najprej imenuje za dobo petih let, v petem letu opravljanja sodniške funkcije pa je lahko imenovan v trajno funkcijo. Pripombe so tudi glede morebitnih sprememb sestave sodnega sveta.

Lani začetek spreminjanja ustave
Državni zbor je sredi novembra lani začel postopek spreminjanja ustave v delih, ki se nanašajo na ureditev lokalne samouprave, sodstva in referenduma. Ustavna komisija je k petim predlogom že pripravila stališča, ki naj bi bila podlaga za pripravo končnega besedila ustavnega zakona oziroma spremenjenih ustavnih členov.

Poslanci bodo o predlaganih stališčih predvidoma odločali že na rednem marčnem zasedanju. Kljub temu se še ne ve, ali bodo odločali tudi o spremembah v sodstvu.

Vlada: Predlog v celoti ustrezen
Vlada ugotavlja, da je njen predlog sprememb na področju sodstva ustrezen tako s strokovnega vidika kot iskanja kompromisa. Predlagane ustavne spremembe same po sebi sicer ne bodo omogočile takojšnje rešitve težav v sodstvu, bi pa zagotovo dale potrebno osnovo za to, menijo na pravosodnem ministrstvu. Glede spornega petletnega prehodnega obdobja so dejali, da želijo le okrepiti strokovni nadzor nad delom sodnikov začetnikov, ki bo dal potrdilo o ustrezni strokovnosti in usposobljenosti za izvajanje sodniške funkcije.