V Portorožu se bo mudilo 570 članov 34 delegacij. Foto: EPA
V Portorožu se bo mudilo 570 članov 34 delegacij. Foto: EPA
Portorož bo ob hotelih povsem zaprt. Foto: RTV SLO

V Portorož je prispelo 34 delegacij s 570 člani. Akreditiralo se je 380 novinarjev, od tega 65 slovenskih. Zakupljenih je kar 800 sob. Pri zagotavljanju varnosti pa sodeluje 500 slovenskih vojakov. Pri tem so upoštevali standarde Nata. Vojska ni v stiku s prebivalci, ampak, kot veleva zakonodaja, samo policija.

Najstrožje omejitve gibanja so v okolici Bernardina, kjer potekajo zasedanja. Od polnoči pa vse do petka popoldne bo naselje popolnoma zaprto za nepovabljene goste.S parkirišč bodo odstranili vsa vozila; varovana bosta morje in nebo.

Po Portorožu niti peš
Posebno strog režim velja tudi v središču Portoroža, ob hotelih, kjer gibanje ni mogoče niti peš. Vozni pas v smeri proti Piranu je zaprt, rezerviran pa je za vozila delegacij in njihova spremstva, ki so se bodo pripeljala v glavnem z brniškega letališča, nekaj pa tudi s sečoveljskega.

Minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da je s pripravami in varnostjo zadovoljen, za Slovenijo pa je to po njegovem mnenju velik dogodek, saj bo v tem času v središču svetovne pozornosti. Pred novembrskim vrhom Nata v Rigi naj bi namreč oblikovali celostne politične smernice, ki bodo temelj za nadaljno strateško razvojno usmeritev zavezništva.

Preberite si še druge posebne prispevke ob vrhu Nata v Sloveniji.
Erjavec je pojasnil, da priprave za zasedanje potekajo že od lanskega septembra, ko je bila ustanovljena posebna medresorska skupina.