Ljubo Jasnič je dejal, da bo – če mu bo svet stranke izkazal zaupanje – na državnozborskih volitvah prihodnje nastopil kot predsednik stranke DeSUS. Foto: BoBo
Ljubo Jasnič je dejal, da bo – če mu bo svet stranke izkazal zaupanje – na državnozborskih volitvah prihodnje nastopil kot predsednik stranke DeSUS. Foto: BoBo

Predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič je po klavzuri stranke, ki je potekala 10. septembra, dejal, da bo, če izvršni odbor svetu stranke ne bo predlagal poziva k odstopu poslancev DeSUS-a, "hudičevo razmislil", kaj se splača narediti v prihodnje. Izključil ni niti svojega odstopa, a se je, kot kaže, odločil, da položaja ne bo zapustil. Po seji izvršnega odbora je namreč odgovoril, da bi bilo po treh mesecih vodenja stranke to od njega zelo neodgovorno. Pred tem bi bilo po njegovih besedah treba poskusiti vse, da bi DeSUS spet začel delovati kot resna stranka.

Jasnič je dejal, da je klavzura sicer nekoliko izgubila namen političnega diskurza, a da so prevladale strokovne teme, kot je demografski sklad. "Dobro je, da smo te stvari dorekli, zato da poslanska skupina pozna stališča stranke in se bo lažje odločala," je povedal. Poslanca Branka Simonoviča po Jasničevih besedah na sejo izvršnega odbora ni bilo. Simonovič je sicer po klavzuri presodil, da z Jasničem konsolidacija stranke ni več mogoča. Povedal je, da razmišlja o izstopu iz DeSUS-a, a po pogovoru izvršnega odbora izolske občinske organizacije stranke DeSUS, ki jo vodi, tega vsaj za zdaj ni storil.

Na vprašanje, ali bo na državnozborskih volitvah prihodnje nastopil s stranko kot njen predsednik, je Jasnič odgovoril, da bo, če bo mu bo svet stranke izkazal zaupanje.

Sorodna novica Klavzura DeSUS-a svetu stranke predlaga, naj vse tri poslance pozove k odstopu

Svet stranke se bo sešel 5. oktobra

Jasnič je pojasnil tudi razlog za odpoved seje sveta stranke, ki je bila napovedana za 16. uro. Po njegovih besedah so že na začetku seje člani izvršnega odbora ugotovili, da je razprava "vsebinsko tako bogata, da bo v dveh urah težko pripraviti sklepe za sejo sveta". Svet stranke je zato preložen na 5. oktober.

Izvršni odbor je sicer sprejel zahtevo, da se upokojencem v letošnjem letu izplača 100 evrov božičnice, je povedal Jasnič. Prav tako so sprejeli zahtevo po regresu 300 evrov za upokojence v prihodnjem letu. Podprli so tudi novelo poslancev DeSUS-a, ki predvideva 3,5-odstotno uskladitev pokojnin.

Boj dveh struj znotraj stranke

Težave v stranki in različen pogled na delo poslancev, ki vztrajajo, da so konstruktivna opozicija, se sicer odražajo tudi v osipu članstva DeSUS-a. Kot je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina, se dve struji znotraj DeSUS-a odražata tudi v dveh predlogih za odstope ali izključitve. Prvi je omenjeni na klavzuri podani predlog, naj stranka poslance pozove k odstopu. Drugi predlog naj bi prišel iz poslanskih vrst, in sicer naj se začnejo postopki za izključitev podpredsednice Brigite Čokl in namestnika predsednika pokrajinske organizacije Pomurje Draga Kocbeka. Brigita Čokl se je v obdobju, ko je kot v. d. vodila stranko, nekajkrat sporekla s poslanci, Kocbek pa je avtor predloga o pozivu k odstopu poslancev. Njuno izključitev naj bi na klavzuri predlagal poslanec Ivan Hršak.

Svet DeSUS-a ne bo odločal o pozivu k odstopu poslancev