V Kopru so posvetili zemljišče in križ na lokaciji bodoče pravoslavne cerkve. Zbralo se je nekaj 100 vernikov. Foto: TV Slovenija
V Kopru so posvetili zemljišče in križ na lokaciji bodoče pravoslavne cerkve. Zbralo se je nekaj 100 vernikov. Foto: TV Slovenija

Po poročanju TV Slovenija se je pri posvetitvi zemljišča tik ob koprski železniški postaji zbralo nekaj sto pravoslavnih vernikov.

Pogovori za umestitev cerkvenega objekta za koprsko pravoslavno skupnost so stekli še v času župana Borisa Popoviča, lani spomladi so tako ob obisku poglavarja Srbske pravoslavne cerkve Irineja razkrili tudi načrt, da bi cerkev postavili na zelenici v bližini nakupovalnega centra Planet Koper. Novembra je Pravoslavna cerkev na javni dražbi nepremičnin koprske občine tudi pridobila v last dobrih 1.500 kvadratnih metrov veliko zemljišče.

Izgradnja cerkve bi okoli 4.000 pravoslavnim vernikom na območju slovenske Istre omogočila, da končno pridejo do lastnega bogoslužnega objekta. Zdaj namreč domujejo v katoliški cerkvi svete Marte na Giordanovem trgu, nasproti koprskega pokrajinskega arhiva.

Koprski paroh Dejan Mandić je povedal, da gre za največjo pridobitev Pravoslavne cerkve v Sloveniji po drugi svetovni vojni, saj so pridobili zemljišče, na katerem bodo lahko zgradili cerkev po pravoslavnih kanonih. Projekt pa je pomemben tudi z vidika medverskega dialoga, saj z njim potrjujejo medkulturno in medversko sožitje v naši državi.

Posvetitev zemljišča za pravoslavno cerkev

V pravoslavni skupnosti zdaj čakajo še na sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrta, nakar bodo šli v pridobitev gradbenega dovoljenja. Če ne bo zapletov, bi gradnjo lahko začeli še letos, a cerkev ne bo stala tako kmalu. Tako zaradi posebnega načina gradnje kot zaradi zbiranja sredstev Mandić ocenjuje, da bodo za dokončanje gradnje potrebovali vsaj pet let.