Zbrala se je velika množica. Foto: MMC RTV SLO
Zbrala se je velika množica. Foto: MMC RTV SLO
protest
Policijski helikopter je pozival udeležence, naj se razidejo. Foto: MMC RTV SLO
protest
V prestolnici policisti niso imeli težkega dela. Foto: MMC RTV SLO
Gotof si
Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi mariborski župan Franc Kangler danes odstopil. Foto: BoBo
Mirni protesti zajeli še Celje, Ptuj, Ravne …
Kriminalisti že priprli tri izgrednike
V Ljubljani na ulice prišlo več tisoč protestnikov
Protestni val ne pojenja, v Mariboru že tretja vstaja
Protesti se bodo nadaljevali

Dan so znova zaznamovali protesti, organizirani prek družbenega omrežja Facebook. Večinoma so se začeli ob 16. uri. Protestniki, ki so se organizirali na Facebooku pod geslom Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora in ki imajo že več kot 30.000 sledilcev, so se na protestu, ki so ga poimenovali 3. mariborska vstaja, zbrali ob 16.30 na Trgu svobode.
Sprva mirni protesti v štajerski prestolnici so se začeli zaostrovati, ko je proti občini začelo leteti vse, kar je protestnikom prišlo pod roke, je za TV Dnevnik poročal Matej Korošec. V Mariboru se je sicer zbrala množico kakšnih 20.000 protestnikov, je poročala novinarka MMC-ja Ana Svenšek. Policisti so na koncu skupine izgrednikov razbile na manjše enote in nato lovili posamezne nasilneže. Med protestniki in policisti je prišlo tudi do izgredov, v policiste so leteli številni predmeti, zato so morali uporabiti solzivec, kar je izgrednike umirilo.
Policija je poleg tega prek Twitterja sporočila, da so v bližini shoda našli več nevarnih predmetov: lesene palice, bencin, granitne kocke, plinske maske. Množica se je znova najbolj razgrela pred Rotovžem, kjer so pokale šipe, petardo in baklo je razneslo očitno tudi v pisarni občinske stavbe. Čeprav se je položaj umiril, so posledice vidne: izruvani stebrički, steklo na tleh, razbitih je več oken.
V Ljubljani dva shoda, pripravljen vodni top
Shod, uperjen proti županu Zoranu Jankoviću, se je, ob skromni udeležbi, hitro končal. Prav tako se je v Ljubljani ob 16.00 na Kongresnem trgu začel protest za odstop predsednika vlade Janeza Janše. Protestniki so se po obhodu mesta preselili pred parlament, kjer se je zbralo okoli 4.000 ljudi.
Protestniki so žvižgali in skandirali, med drugim "Kdor ne skače, je za vlado. Ob robu Trga republike je počila petarda, ki pa so jo drugi protestniki "izžvižgali". Celoten protest je minil mirno. Policisti so pred parlamentom postavili varnostne ograje, zagrajen je bil tudi del Trga republike oziroma parkirišč. Pred parlament so pripeljali vodni top, dva oklepnika ter službene pse. Že prej so sicer policisti zaznali posameznike, ki so se pripravljali na metanje granitnih kock, a so pred policisti pobegnili v množico.
V Celju 2.500 ljudi, pridržanih 13
Protest v Celju, ki so ga poimenovali Postavi se zase tudi ti - Celjani protestirajo, je minil brez večjih izgredov, udeležilo pa se ga je okoli 2.500 ljudi. Policisti so po prvih podatkih pridržali 13 oseb, med njimi tudi mladoletnika. Policiste so nekateri izmed njih obmetavali s steklenicami. Morali so zastražiti vhod v celjsko občinsko stavbo, kjer je neuradno zaradi odvržene petarde počilo okno. Proti celjski občinski stavbi so leteli tudi različni predmeti in prižgane bakle, zagorel je tudi en transparent.
Slišati je bilo vzklike "Dol z vlado", na transparentih pa je pisalo "Pometimo Slovenijo", "Lopovi! Vsi so gotovi!" in "Vrnite pokradeno!", vzklike pa so pospremili tudi s piščalkami. Nekateri so bili besni tudi na celjskega župana Bojana Šrota. Na enem izmed transparentov je tako pisalo Šrot isti si falot. Podpiraš Kanglerja. Šrot ne boš več komot, Šrot si.
Veliko policistov, ki so jim protestniki delili rdeče nageljne, je bilo tudi v okolici Celja. Policisti so legitimirali določene osebe, da bi razbili skupine, ki bi lahko povzročale izgrede, ter raziskovali, kdo je na eni izmed celjskih ulic zbral granitne kocke.

Šrot je sicer izjavil, da si težko predstavlja, da bi Celjani množično protestirali, zanima pa ga tudi, proti čemu protestirajo. "Nekdo si je pač zamislil, da bi politično situacijo v Sloveniji spremenil s protesti," meni Šrot. Celjski župan ni hotel ocenjevati dela svojega mariborskega kolega, je pa dejal, da se mu ne zdi prav, da SLS pred izključitvijo Kanglerja iz stranke, v kateri je bil 20 let, ni dal možnosti mariborskemu županu, da na najvišjem organu stranke pove tudi svojo plat zgodbe.

Na Ravnah na Koroškem zbranih 500 protestnikov
Na Koroškem je protest potekal pred občinsko stavbo na Ravnah. Tja je pozvala Facebookova stran Združeni za boljšo Slovenijo - Korošci protestirajo. Na mirnem protestu se je zbralo približno 500 ljudi. Protest je potekal pod geslom "Ibržni ste!", kar pomeni "Odveč ste", na strani pa so pobudniki zapisali: "Pokažimo, da nam ni vseeno za prihodnost Koroške in Slovenije. Nismo pozabili na naša propadla podjetja, centralizacijo Slovenije, na naše slabe ceste, korupcijo v samem vrhu naše države ..." Tudi ta protest ni bil prijavljen in se je že končal.

Ob 17.00 se je začel protest tudi v Trbovljah, organizatorji pa so na Facebooku pozivali k demonstracijam proti politiki vlade.

V Mariboru in na Ptuju so zaradi napovedanih protestov odpovedali oz. prestavili slavnostni prižig praznične razsvetljave. Na Ptuju jo bodo tako prižgali v torek ob 18. uri, v Mariboru pa je prireditev odpovedana.

Na Ptuju 600 protestnikov
Manj kot dve uri pa je v hladnem vremenu trajal protestni shod pred ptujsko mestno hišo, ki se ga je po podatkih policije udeležilo malo manj kot 600 ljudi. Udeleženci so mirno protestirali proti aktualnim političnim strukturam in županu Štefanu Čelanu. Proteste je spremljalo nekaj policistov z nageljčki, poleg glasnih vzklikov pa je bilo slišati petarde.
Udeleženci so med nagovori nekaterih protestnikov vzklikali znano parolo "Gotof je", državno ter lokalno oblast pa obtožili, da si s svojim početjem samo "fila žepe". K današnjim protestom je pozvalo več Facebookovih strani, in sicer Za Ptuj, brez župana Čelana - Fertik je, Ptuj Fstaja Vlada Pada ter Osvobodilno gibanje Ptuj. Organizatorji so pozvali k mirnemu in demokratičnemu protestu. Čelan sicer meni, da je tokratni protest izraz nezadovoljstva ljudi in nima proti njemu nič, a da tarča ni prava.
Aretacije domnevnih organizatorjev izgredov
Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so v nedeljo odvzeli prostost prvim udeležencem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi napadov na policiste na petkovem protestu v Ljubljani. Prostost so odvzeli trem protestnikom, a ker tožilstvo ni dalo pripornega predloga, jih je sodnik izpustil na prostost. "Po zaslišanju na sodišču izpuščeni trije izgredniki, kljub njihovemu aktivnemu sodelovanju pri napadu na uradno osebo," je policija zapisala na Twitterju.

Mirni protesti zajeli še Celje, Ptuj, Ravne …
Kriminalisti že priprli tri izgrednike
V Ljubljani na ulice prišlo več tisoč protestnikov
Protestni val ne pojenja, v Mariboru že tretja vstaja
Protesti se bodo nadaljevali