Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po vladnih podatkih so v petek opravili tudi 25.383 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov od prejšnje sobote preverjajo še s PCR-testi. Dan prej so sicer opravili 19.723 hitrih testov, ob 4556 PCR-testih pa so v četrtek potrdili manj okužb, in sicer 910. Delež četrtkovih pozitivnih izvidov PCR-testov je bil 20-odstoten.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 579 ljudi, od tega jih je 109 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe je bilo v petek odpuščenih 72 ljudi, umrlo je sedem ljudi. Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je tako po dolgem času padlo pod 600.

Sorodna novica V Posavju v dobrem mesecu rekorden padec okužb, na Obali velik porast

Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 740, kar je nekoliko nižje kot dan pred tem, ko je bilo 748.

Štirinajstdnevno število potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji 528,9, največ primerov okužb ima še vedno obalno-kraška regija (765,8), najmanj pa zasavska regija (372,7), je objavila vlada.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 11.177 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Še vedno smo v oranžni fazi epidemije covida-19.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V Mariboru testiranje šolnikov

V vzhodni polovici Slovenije pa so se medtem že danes začele priprave na ponedeljkovo vrnitev šolarjev, dijakov zadnjih letnikov in dijakov nižjih poklicnih šol v učilnice. Pred tem morajo vsi učitelji opraviti test na koronavirus.

Do poznega popoldneva bodo s hitrimi testi skupno testirali okoli štiri tisoč ljudi, največ na osrednji lokaciji v študentskem kampusu ob Gosposvetski cesti v Mariboru. Odločitev za testiranje v soboto je bila sprejeta zaradi lažje organizacije pouka ob morebitnih potrjenih primerih okužb, je poročala TV Slovenija.

"Osnovne šole iz okolice bomo prav tako testirali v soboto, in sicer z našimi mobilnimi timi na njihovih lokacijah," je pojasnil direktor ZD-ja Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik. V prihodnje testiranj v športni dvorani ne bo več, saj pričakujejo, da bodo tudi šolnike lahko razporedili na več dni v tednu, enako kot zdaj izvajajo testiranje v predšolski vzgoji, ko ob ponedeljkih in torkih testirajo zaposlene v vrtcih iz območja Maribora, ob četrtkih in petkih pa v tistih iz okolice.

V Mariboru testiranja šolnikov

Hitro antigensko testiranje je sicer za mariborski ZD velik zalogaj, tedensko opravijo 9.000 hitrih testov. Ker je zaloga državnih testov že pošla, zdaj delajo s tistimi, ki so jih nabavili sami. Završnik upa, da bodo lahko takšne količine testov zagotavljali tudi v prihodnjih tednih.

Ob tem si želijo, da bi se čim prej zaključil skupen razpis Združenja zdravstvenih zavodov za nabavo hitrih testov. Ta je še v teku, dobavitelj pa naj bi bil izbran prihodnji teden.