V soboto so po podatkih sledilnika za covid-19 opravili 2067 PCR-testov, na novi koronavirus je bilo pozitivnih 416 oziroma 20,1 odstotka izvidov. Foto: EPA
V soboto so po podatkih sledilnika za covid-19 opravili 2067 PCR-testov, na novi koronavirus je bilo pozitivnih 416 oziroma 20,1 odstotka izvidov. Foto: EPA

V bolnišnicah se zdravi 566 bolnikov s covidom-19 (13 manj kot v petek), od tega 103 potrebujejo intenzivno nego. 31 ljudi so iz bolnišnic odpustili. V soboto se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov v primerjavi s petkom zmanjšalo za 13, šest manj jih je potrebovalo intenzivno nego, kažejo podatki sledilnika za covid-19. V soboto so opravili tudi 8136 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov od prejšnje sobote namreč preverjajo še s PCR-testi. Dan prej so sicer opravili 25.383 hitrih testov, ob 4397 PCR-testih pa so v petek potrdili 956 okužb. Delež petkovih pozitivnih PCR-testov je bil 21,7-odstoten.

Sedemdnevno povprečno število okužb znaša 748, kar je nekoliko več kot dan pred tem, ko je bilo 740. Medtem število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, še naprej pada.

"Meje 600 okužb zagotovo ne bomo dosegli še nekaj tednov"

In če so na eni strani številke glede hospitaliziranih optimistične, se je na drugi ustavilo padanje števila potrjenih primerov, je za Radio Slovenija dejal predstavnik sledilnika za covid-19 Luka Renko: "V primerjavi s prejšnjo soboto je zaznana rast, in sicer osemodstotna. To je trend, ki nam ne kaže dobro za naprej."

In kdaj lahko pričakujemo prehod iz oranžne v rumeno fazo? "Glede na to, da smo se pri številu primerov ustavili in da je sedemdnevno povprečje okužb 748, meja pa je 600, tega zagotovo ne bomo dosegli vsaj še nekaj tednov," meni Renko.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji 11.095 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. Štirinajstdnevno število potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji 525. Največ primerov okužb ima še vedno obalno-kraška regija (748,7), najmanj pa zasavska regija (371), je medtem objavila vlada. Še vedno smo v oranžni fazi epidemije covida-19.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Težave s sistemom obveščanja o rezultatih testiranja v Kopru

V Kopru so imeli danes dopoldne težave z avtomatiziranim sistemom obveščanja o rezultatih testiranja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na novi koronavirus. Od tam so popoldne sporočili, da je sistem danes deloval neprekinjeno in nemoteno, v Kopru pa je šlo za težavo pri konkretnem izvajalcu.

Tako so denimo med 8. in 9. uro iz sistema posredovali 2835 sporočil SMS, med 9. in 10. uro 2770, med 10. in 11. uro pa 2945 sporočil SMS. V Kopru je po navedbah inštituta šlo za lokalno težavo pri konkretnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki vnaša rezultate testiranja. Težavo v sistemu so odpravili do 11. ure.

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je danes na vstopni covidni točki ob zdravstvenem domu na Bonifiki potekalo vse do 17. ure. Predhodno naročanje ni bilo potrebno. Prebivalci so se lahko na odvzem brisa pripeljali z avtomobilom oziroma prišli peš, s seboj pa so morali imeti osebni dokument in upoštevati vse trenutno veljavne ukrepe, so sporočili s koprske mestne občine.

Pred začetkom pouka se je v Novem mestu v nedeljo testiralo več sto zaposlenih v šolstvu. Foto: Zajem zaslona
Pred začetkom pouka se je v Novem mestu v nedeljo testiralo več sto zaposlenih v šolstvu. Foto: Zajem zaslona

Testiranja šolnikov

V vzhodnem delu države se končujejo enotedenske šolske počitnice, zato je ves konec tedna potekalo hitro testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

V Novem mestu se je od 902 prijavljenih testiranja udeležilo 789 šolskih delavcev. Po podatkih novomeškega Zdravstvenega doma, ki je s tremi ekipami opravil nedeljsko hitro testiranje, sta pozitivni izvid dobili le dve osebi in obe so napotili še na PCR-test, je poročala TV Slovenija.

V Mariboru, kjer so zaposlene v šolstvu testirali včeraj, pa je bilo med 2973 opravljenimi hitrimi testi 68 pozitivnih izidov. Od teh so jih s PCR-testi potrdili 33.

V prihodnjem tednu nadaljevanje cepljenja

V tednu pred nami se bo končalo cepljenje skupine starejših od 80 let ter zdravstvenega in negovalnega osebja. V Ljubljani, kjer tedensko cepijo okoli štiri tisoč ljudi, cepljenje znova začenjajo v sredo. Kot je za Radio Slovenija povedal koordinator testiranja in cepljenja Uroš Zafošnik, bodo končali cepljenje starostnikov, starih nad 80 let, in nadaljevali cepljenje starejših od 75 let.

Testiranja šolnikov v Novem mestu