Foto: Reuters
Foto: Reuters

Številke so na prvi pogled primerljive s Slovenijo, a podatki o testiranju razkrivajo drugačno sliko. Če smo v Sloveniji skupno izvedli kar 20.753 testov (število okužb 730, smrtnih žrtev 11), so jih v Srbiji v istem obdobju zgolj 2462, torej skoraj desetkrat manj.

Sorodna novica Dve novi smrtni žrtvi; UKC opozarja: Preveč nepotrebnih poškodb

Število novih primerov je sicer manjše kot v soboto (131), število novih testov pa primerljivo (371).

Epidemiolog Predrag Kon je na današnji tiskovni konferenci dejal, da je Srbija "v vojnem stanju", in znova pozval Srbe, naj spoštujejo karanteno.

"Te razmere so izziv za vse nas, smo v vojni, to je vojno stanje, jaz sem vojni epidemiolog, v vojski sem bil major," je povedal Kon.

Dodal je, da Srbija prihaja v fazo, ko je v drugih državah začelo število okužb, pozneje pa tudi smrti zaradi novega koronavirusa močno naraščati.

  • Hrvaška: Pomoč iz Kitajske

Medtem so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah zaznali 56 novih primerov okužbe z virusom, tako da se je vse skupaj doslej okužilo 713 ljudi. Poročajo pa tudi o šesti smrtni žrtvi.

Prizor iz Novega Sada. Foto: Reuters
Prizor iz Novega Sada. Foto: Reuters

Davi je umrl 84-letni moški, ki je imel že pred tem hude zdravstvene težave, okužba z novim koronavirusom pa je njegovo stanje samo še zapletla, je povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Na respiratorjih je trenutno 26 bolnikov, 52 pa jih je že ozdravelo. Doslej so izvedli 5.900 testiranj.

"Trenutno stanje, ki je zadovoljivo, je rezultat skupnih naporov zdravstvene stroke, nacionalnega štaba civilne zaščite in vas državljanov. Če se bomo še naprej na takšen način borili proti epidemiji, verjamem, da bomo utrpeli kar se da malo škode. Zato je odgovorno vedenje ključ uspeha," je dodal minister.

Medtem je v Zagrebu pristalo letalo, ki je iz Kitajske pripeljalo 12,5 tone medicinske opreme za boj proti covidu-19. Kot je sporočila vlada, gre za prvega izmed poletov, s katerimi bo na Hrvaško prispela pomoč iz Kitajske.

  • Makedonija: Smrt 31-letnika

V Makedoniji je do zdaj 257 potrjenih primerov okužb s koronavirusom, umrlo je šest ljudi. Med njimi je danes tudi 31-letni bolnik, ki se mu je stanje naglo poslabšalo, potem ko so ga dali na respirator.

  • BiH: Obvezne maske za vse

V Bosni in Hercegovini morajo od danes dalje vsi prebivalci nositi maske, če zapustijo svoje stanovanje. Oblasti so tudi uvedle policijsko uro, in sicer od 20. ure do 5. zjutraj.