Na veliko soboto so cerkve polne košar s simboličnimi jedmi, ki čakajo na blagoslov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Na veliko soboto so cerkve polne košar s simboličnimi jedmi, ki čakajo na blagoslov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Na veliko soboto
Velika sobota: duhovnikov nagovor
Blagoslov velikonočnih jedi
Kako praznujete veliko noč?

Velika sobota je dan pred veliko nočjo, na katerega kristjani častijo Jezusa v božjem grobu. Duhovniki že zjutraj opravijo prvi liturgični obred - blagoslovijo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki blagoslovijo svoje domove, na velikonočnem ognju pa gospodinje pripravljajo velikonočne dobrote.

Vabimo vas, da na Moj splet pošljete fotografije velikonočnih jedi, ki ste jih pripravili.

Velikonočno praznovanje se je začelo
Velikonočno praznovanje se je začelo zvečer s slovesnim bogoslužjem, pri katerem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa in krstno bogoslužje oziroma obnovitev krstnih obljub.

"Z veliko nočjo vstopamo v največje skrivnosti krščanske vere in človeškega bivanja. Čeprav bi ljudje radi živeli čim bolj polno življenje, se vendarle neprestano soočamo z ovirami, trpljenjem in smrtjo. To velja za vsa živa bitja. Celotno stvarstvo je zgrajeno na evharistični zakonitosti: vedno mora nekaj umreti, da drugo lahko živi. Tudi človek je podvržen temu zakonu, čeprav ga težko dojame in še težje sprejme. Zakaj umirati, ko pa želimo živeti, živeti večno?"
Alojz Uran v velikonočni poslanici.

"Pri sveti maši se bere večje število svetopisemskih besedil, ki imajo globok pomen za odrešenjsko zgodovino," pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci.

Vabljeni k branju:
Papež na križevem potu

MMC lovil utrinke v Frančiškanski cerkvi
Poglejmo si, kakšne so bile z dobrotami napolnjene velikonočne košare vernikov v frančiškanski cerkvi, ki jih je prestregel MMC-jev fotoobjektiv.

M. N.

Na veliko soboto
Velika sobota: duhovnikov nagovor
Blagoslov velikonočnih jedi
Kako praznujete veliko noč?
Med velikonočne jedi spadajo kruh, meso, pirhi in hren. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Velikonočna jedila imajo, kot smo že omenili, posebno simboliko. Kruh je sad božje dobrote in človekovega dela. Meso je podoba Jezusa Kristusa, ki je pravo velikonočno jagnje, razlagajo na SŠK-ju. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Rdeče obarvani pirhi spominjajo na kaplje krvi in so podoba groba ter simbol vstajenja. Korenine hrena pa nosijo simboliko žebljev. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Svoje košare so v frančiškansko cerkev prinesli tudi otroci. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Sneg obreda ni zmotil. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Na veliko soboto je pestro v cerkvah po vsej Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared