Inšpekcijska služba je opravila na področju zasebnega varovanja 56 rednih in 51 izrednih nadzorov. Foto: RTV SLO
Inšpekcijska služba je opravila na področju zasebnega varovanja 56 rednih in 51 izrednih nadzorov. Foto: RTV SLO

Opravili so 36 % več nadzorov, kot so načrtovali, prejeli pa so 77 prijav državljanov ali državnih organov. Od tega največ na področju varovanja (43) in 15 na področju avtošol. Pri zasebnem varovanju je bilo največ kršitev z varnostniki, ki niso izpolnjevali pogojev za opravljanje dejavnosti.

Veliko nadzorov so opravili tudi na področju orožja, streliva in eksplozivov, ker so podjetja nepravilno vodila evidence o uporabljenem orožju, prodajalci pirotehnike pa so v prednovoletnem času hranili prevelike zaloge.

Inšpektorat je izdal 3.627 odločb o prekršku, v 1.862 primerih je izrekel globo, v ostalih opomin ali pa so postopek ustavili. V letu 2007 je inšpektorat izdal skoraj dvakrat več odločb kot leta 2006, še leto prej pa so izdali le 340 odločb.

Glavna inšpektorica Mateja Rakovič je še povedala, da je bilo v podjetju Vip Varovanje leta 2007 opravljenih 12 nadzorov in eden letos. Do zdaj ugotovljene kršitve so bile predvsem opravljanje dejavnosti z osebami, ki za to ne izpolnjujejo pogojev, je dodala. Zoper družbo poteka na direktoratu MNZ-ja za policijo postopek za trajni odvzem licence.