Koliko mesa, v katerem so odkrili salmonelo, je prišlo do končnih kupcev, bo znano v prihodnjih dneh. Foto: Pixabay
Koliko mesa, v katerem so odkrili salmonelo, je prišlo do končnih kupcev, bo znano v prihodnjih dneh. Foto: Pixabay

Poljski proizvajalec spornega pripravka za kebab, v katerem so odkrili salmonelo in sledove zdravila ketoprofen, je upravo za varno hrano obvestil, da je tudi v Slovenijo prek distributerja prodal še več tega mesa. Slovenski distributer pa je obvestil vse dobavitelje, ki z upravo sodelujejo pri umiku spornega mesa. Je pa že znano, da je nekaj tega mesa doseglo končne uporabnike, poroča TV Slovenija. Količina umaknjenega mesa bo znana prihodnji teden kot tudi podatek o tem, v kolikšni meri je prišlo do končnih uporabnikov.

Medtem se je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič zavzel za sledljivost surovin v mesnih izdelkih. "Trenutno zakonodaja EU-ja omogoča, da se proizvodi deklarirajo kot slovenski, ne glede na to, da osnovna surovina prihaja iz tujine. Sledljivost bi morala biti kupcu znana do obrata, kjer se prideluje osnovna surovina, torej že na sami deklaraciji, prek sistema in določene kode pa bi moral potrošnik dobiti tudi informacijo o tem, na kakšen način so jo pridelali," je poudaril varuh.

Ob aferi je po njegovem mnenju zaskrbljenost kupcev upravičena: "Pa ne le potrošnikov, tudi slovenskih pridelovalcev, ki priredijo kakovostno meso, takšne afere negativno vplivajo tudi nanje," je opozoril. Zdaj se bo moral slovenski pridelovalec za kupca še bolj truditi, je dejal in napovedal, da se bo "poraba mesa zmanjšala, posledično se bo znižala tudi cena pridelovalcu".

Več domačega v javnem naročanju
Sistem nadzora prehranskih proizvodov v Sloveniji po njegovem mnenju deluje dobro, tega pa ne more popolnoma trditi za prehranske izdelke, ki prihajajo v Slovenijo iz drugih držav EU-ja. "Hrana je strateška dobrina, zato bi morala biti transparentnost izvajanja nadzora večja. S tem mislim, da bi moral slovenski potrošnik dobiti informacije o vseh pregledih, ne le takrat, ko izbruhne afera," je poudaril.

Spremeniti bi morali tudi sistem javnega naročanja in vanj vključiti znatno več o okolici pridelane hrane. "V sistemu je še vedno preveč naročanja v rokah posameznih ekonomov," je izpostavil in predlagal, da bi se delež lokalno predelane hrane zvišal z 20 na vsaj 60 odstotkov. Preprečiti bi morali tudi špekulativne, torej znatno prenizke ponudbe.

Varuh meni, da je zaskrbljenost kupcev ob aferi s poljskim mesom upravičena. Foto: EPA
Varuh meni, da je zaskrbljenost kupcev ob aferi s poljskim mesom upravičena. Foto: EPA

Salmonela v pripravku za kebab
Glede spornega mesa iz Poljske je varuh pojasnil, da je ta bolj v pristojnosti organov nadzora, saj je vloga varuha vezana na verigo od predelave do kupca v Sloveniji. Na upravi za varno hrano pričakujejo rezultate še osmih vzorcev. Razkritje je sprožilo vrsto kritičnih odzivov po Evropi, na Poljskem so izvedli vrsto ukrepov. Tja so se odpravili tudi inšpektorji Evropske komisije, ki so delo končali v petek, njihovo poročilo pa naj bi bilo pripravljeno v mesecu dni.