Vasilka Sancin. Foto: BoBo
Vasilka Sancin. Foto: BoBo

Vasilki Sancin se štiriletni mandat v odboru ZN-a, v katerem je od leta 2021 tudi ena od treh podpredsednikov, izteče konec leta. Za vnovično kandidaturo se je odločila pravočasno, vendar prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše njene kandidature ni podprla.

Ministrstvo za pravosodje je namesto tega 23. februarja objavilo javni razpis za zbiranje kandidatur, na katerega se je prijavila le Sancinova. Njena kandidatura je nato obtičala v vladni proceduri, prejšnja vlada pa ni nikoli pojasnila, zakaj postopka ni dokončala. Že na prvi seji 1. junija pa jo je potrdila nova vlada pod vodstvom Roberta Goloba.

Sorodna novica Vasilka Sancin ni dobila novega mandata v odboru ZN-a za človekove pravice

Rok za oddajo kandidatur je bil sicer 6. april 2022, zadnja in po izteku roka pa je kandidaturo za Sancinovo vložila tudi Slovenija.

V petek so države pogodbenice soglasno podprle uradno sprejetje pozne nominacije Slovenije, na glasovanju pa je nato Sancinova prejela 49 glasov podpore. Kandidat je izvoljen, če dobi podporo dveh tretjin od 173 držav članic Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, kar je 115 držav.

Sama rezultat glede na razmere ocenjuje kot odličen. "Države pogodbenice (...) so mi druga za drugo z velikim obžalovanjem razlagale, da imajo tako pozno že zvezane roke, ker so podpore že pred mojo nominacijo pisno obljubile drugim kandidatom, ter da jim je iskreno izjemno žal, saj bi sicer zagotovo predlagale podporo meni," je v odzivu sporočila za STA.

Pojasnila je, da je imela za celotno kandidaturo na voljo dva tedna, medtem ko so nekateri začeli že pred poldrugim letom, zadnji med preostalimi kandidati pa vsaj pred nekaj meseci. V tem času so opravili več obiskov in razgovorov v New Yorku in Ženevi.

"Močno upam, da se v prihodnosti naše Slovenije tako škodljiva ravnanja za našo državo več ne ponovijo in izjemne priložnosti po nepotrebnem ne izgubljajo," je še dodala.

Nekdanji premier Janez Janša pa je na Twitterju zapisal, da je Vasilko Sancin "prepričljivo premagal celo kandidat Azerbajdžana. Ker so jo v tekočem mandatu pač dodobra spoznali. Tako kot pred leti njenega mentorja Danila Turka."