Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik
Plenarne seje DZ-ja ta teden:
Sorodna novica Simoniti: Delam v dobro kulture; Tomićeva: Najslabši minister v zgodovini Slovenije

Za razrešitev so glasovali poslanci LMŠ-ja, Levice, SD-ja in SAB-a. Večji del poslanske skupine DeSUS-a je bil pri glasovanju odsoten (Ivan Hršak, Franc Jurša in Branko Simonovič), za je glasoval le Jurij Lep, Robert Polnar pa je bil proti. Razdeljena je bila tudi poslanska skupina SMC-ja, saj so nezaupnico podprli Branislav Rajić, Igor Zorčič in Janja Sluga. Dušan Verbič pa je bil odsoten pri glasovanju. Prav tako sta bila odsotna oba poslanca manjšin.

Glasovalni razkol v SMC-ju

Potem ko je že v sredo poslanec SMC-ja Branislav Rajić dejal, da bo interpelacijo podprl, so bila pričakovanja glede odločitve uprta v njegova strankarska kolega Janjo Sluga in Igorja Zorčiča.

Sluga, ki je bila že v preteklosti kritična do dela ministra za kulturo, je dejala, da je nobena koalicijska pogodba in nobeni pritiski ali grožnje z zamenjavo ne morejo prisiliti, da ne bi danes glasovala po svoji vesti, zato bo interpelacijo podprla. Zorčič pa se med razpravo ni oglasil.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Očitki opozicije

Predstavnica predlagatelja Violeta Tomić (Levica) je ob začetku nadaljevanja interpelacije opomnila, da so predlagatelji ministru med drugim očitali dokazano kršenje zakonov, nespoštovanje zavez, vplivanje na medije, uničenje slovenskega filma ter nedopustno ravnanje s samozaposlenimi, ki so najbolj kreativni del kulture. Že samo zaradi sovražnega odnosa Simonitija do kulturnikov bi morali podpreti to interpelacijo, je menila.

Simoniti pa je dejal, da ni nikoli rekel ali izkazal, da sovraži kulturo, in da gre za floskulo, ki jo ponavljajo v opoziciji. "Vsi vedo, da delam v dobrobit slovenske kulture," je poudaril. Tomićeva pa je odvrnila, da se zdi, kot da ministru klici pisateljev, ki so se distancirali od praznovanja 30. obletnice države, filmarjev in drugih kulturnikov ne povedo ničesar. Po njenih besedah smo priča vzpostavljanju paralelne države in njenemu zapiranju v kletko enoumja. Jerca Korče (LMŠ) pa je opozorila, da koalicijo v kulturi moti predvsem kritična misel, ki jo skušajo utišati.

Predrag Baković (SD) je presodil, da je bilo iz ministrovega odgovarjanja na interpelaciji zaznati jezo in užaljenost do tistih, ki so kritični do njegovega dela in do dela vlade. Tudi njegov strankarski kolega Marko Koprivc je menil, da želi minister vse, ki mislijo drugače, utišati. Minister pa je med razpravo odvrnil, da ni ne jezen ne užaljen. Koprivc je vladi očital še napad na medije v slogu Donalda Trumpa in Viktorja Orbana, ministru pa, da se je premalo oglašal v povezavi z RTV Slovenija in STA-jem, ki sta "lahki tarči, ker sta v državnih rokah".

Da ni zaščitil omenjenih medijev, pa tudi težnje vlade k uravnoteževanju medijske krajine, so ministru očitali še drugi opozicijski poslanci. Matjaž Nemec (SD) je spomnil, da je ravno med sejo potekala delovna inšpekcija na STA-ju: "Izvajate nadaljnje nasilje nad hrbtenico slovenskega medijskega prostora." Maša Kociper iz SAB-a pa je za STA dejala, da "tako nepristranske, neodvisne in delavne hiše, kot je STA, pri nas ni bilo". Simoniti je medtem glede STA-ja dejal, da kot minister v ta prostor nima kaj vstopati, saj "STA spada pod Ukom in tam so vse pristojnosti".

Koalicija predstavljala dosežke ministra

Jure Ferjan (SDS) je medtem poudaril pomembne točke ob dobrem letu Simonitijevega ministrovanja – rekorden, 238 milijonov evrov visok proračun za kulturo v letu 2021, zagotovljena intervencijska sredstva za kulturnike, da je bilo za socialno pomoč kulturnikov namenjenih 19 milijonov evrov in pa prednostne investicije v kulturi, kot sta prenova SNG-ja Drama in ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve.

"Nekulturni politični boj v DZ-ju" pa je obsodil poslanec SDS-a Boris Doblekar, ki je v njem prepoznal predvsem težnjo opozicije po prevzemu oblasti. Skozi celotno razpravo so se sicer z obeh strani slišali pozivi h kulturi dialoga v hramu demokracije, po drugi strani pa so se poslanci medsebojno obtoževali zaradi neprimernega izražanja.

Več poslancev SDS-a je menilo, da je opozicija pozabila, kaj je počela s področjem kulture do danes in kaj vse je zavozila. Prav tako so bili kritični do določenih umetnikov in njihovega dela ter so obsodili akcijo postavitve z rdečo barvo politih miz pred ministrstvom.

Poslanec največje koalicijske stranke Ljubo Žnidar pa je menil, da so interpelacije farse, "med katerimi spoznamo, kako so nepredmetne, še posebej to velja za današnjo".

Jožef Horvat (NSi) je obžaloval, da na interpelaciji niso govorili o kulturi, ampak je šlo "za kulturni boj proti ministru, ki izhaja iz osovražene politične opcije desno od sredine in iz drugega svetovnega nazora". Dodal je, da po njegovem vedenju minister ni bil zraven pri napadih na RTV Slovenija, pri ukinjanju RŠ-a, pri poskusu cenzure umetniških institucij prek veleposlanika v Rimu ali pri rušenju Roga. Tudi v NSi-ju so poudarili zvišanje sredstev za kulturo v Simonitijevem mandatu.

Nova razmerja v koaliciji