Poslanci so več ur razpravljali o aktu za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij glede zalog, nabave in drugih načinov pridobitve ali razpolaganja z zaščitno in medicinsko opremo za spopadanje z epidemijo covida-19.

Preiskovalno komisijo bi ustanovili zaradi sumov nezakonite porabe javnih sredstev in zaradi sumov opustitve ustreznih ukrepov v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije, je v imenu predlagatelja (SDS) dejala Alenka Jeraj. Foto: DZ/Matija Sušnik
Preiskovalno komisijo bi ustanovili zaradi sumov nezakonite porabe javnih sredstev in zaradi sumov opustitve ustreznih ukrepov v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije, je v imenu predlagatelja (SDS) dejala Alenka Jeraj. Foto: DZ/Matija Sušnik

Odreditev preiskave je zahtevala koalicija, s tem pa prehitela opozicijo, ki je pred tem napovedala preiskavo s podobno vsebino. V skladu s koalicijskim predlogom pa bo preiskava, ki je pred vrati, zajela tudi obdobje pred nastopom vlade Janeza Janše, in sicer od 1. februarja do 30. aprila, medtem ko si je opozicija prizadevala, da bi preiskovala obdobje nabav zaščitne opreme v času Janševe vlade.

Preiskovalno komisijo so ustanovili zaradi sumov nezakonite porabe javnih sredstev in zaradi sumov opustitve ustreznih ukrepov v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije. Preverili pa bi tudi potrebo po morebitni spremembi zakonodaje, ki se nanaša na javno naročanje, blagovne rezerve, integriteto in preprečevanje korupcije ter ravnanje nosilcev javnih funkcij z javnofinančnimi sredstvi, je v imenu predlagateljev dejala Alenka Jeraj iz SDS-a.

DZ bo preiskoval nabavo zaščitne in medicinske opreme

DeSUS pričakuje ukrepanje ustreznih organov

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v DeSUS-u dejali, da je nova vlada prevzela gašenje požara brez ustrezne opreme, ki bi morala biti že pripravljena. Nova preiskovalna komisija bo ugotavljala politično odgovornost, posebna pozornost pa bo namenjena tudi delovanju institucij pri zajezitvi epidemije. Če je prišlo do osebnega okoriščenja, v DeSUS-u pričakujejo, da bodo ustrezni organi ukrepali, je povedal Franc Jurša.

Cena opreme se je z razmahom epidemije povišala, roki za dobavo pa podaljšali, so spomnili v SDS-u. Vlada Marjana Šarca po besedah Lidije Ivanuša ni pravočasno ukrepala, da bi zagotovila dovolj opreme, tako da so novo vlado pričakala prazna skladišča. Preiskovalna komisija naj preveri vse vidike nakupa zaščitne opreme, je pozvala.

Zaščitne maske, medicinski ventilatorji, rokavice, razkužila. Opozicija trdi, da jih je vlada naročala netransparentno, koalicija nekdanji vladi očita, da je za seboj pustila prazna skladišča. Foto: Televizija Slovenija
Zaščitne maske, medicinski ventilatorji, rokavice, razkužila. Opozicija trdi, da jih je vlada naročala netransparentno, koalicija nekdanji vladi očita, da je za seboj pustila prazna skladišča. Foto: Televizija Slovenija

SMC: Ničesar ne skrivamo

V preiskovalni komisiji bodo sodelovali tako koalicijski kot opozicijski poslanci, so poudarili v SMC-ju. Če želijo bodisi v koaliciji bodisi opoziciji res priti do vseh okoliščin in podatkov, potem je med njimi več skupnega, kot se zdi, je dejala Mateja Udovč. V SMC-ju nimajo težav z upoštevanjem predlogov vseh strank, ker ničesar ne skrivajo, je zagotovila.

V NSi-ju želijo, da tudi pristojni organi pridejo obravnavani zadevi do dna, kaj se je torej dogajalo v času, ko na trgu niso bile normalne, ampak "mafijske" razmere, je dejal Aleksander Reberšek. Želijo si, da se debata z ulic prenese na preiskovalno komisijo, cilj NSi-ja pa je priti do resnice.

Preiskava nakupov zaščitne opreme

LMŠ: "Vlada nima nobenih moralnih zavor več"

V opoziciji pa so bili kritični. Z izbranimi podjetji so bile dogovorjene stoodstotne ali še večje marže, so poudarili v LMŠ-ju. Vlada nima nobenih moralnih zavor več, je dejal Brane Golubovič. Z blokado opozicije, da bi preiskovala nabave opreme, je koalicija po njegovih besedah pokazala, da ji vrednote ne pomenijo veliko. Namen ustanovitve preiskovalne komisije je zaščititi Janšo, ministra za obrambo Mateja Tonina in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, je ocenil.

Manever koalicije, ki je sama vložila zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, pa po mnenju SD-ja pomeni kupovanje časa. A prej ali slej se bo pokazalo, kaj se je v resnici dogajalo, je dejala Bojana Muršič. Samo upati je, da bo še pred preiskovalno komisijo svoje delo opravil tudi Nacionalni preiskovalni urad, je dejala.

Po mnenju SAB-a bi bilo edino pravilno, da bi predsednik komisije prišel iz opozicije, je dejal Marko Bandelli. Koalicija je po njegovih besedah zlorabila epidemijo in se okoristila, kršitelje pa je treba poklicati na odgovornost. Zapravljenega davkoplačevalskega denarja sicer ne bo mogoče dobiti nazaj, mogoče pa bo ugotoviti, ali je bil porabljen na pregleden način, je sklenil.

Nezaslišano je, da preiskovalno komisijo ustanovi koalicija, je v razpravi poslancev o ustanovitvi preiskovalke glede opreme menila Bojana Muršič iz SD. Alenka Jeraj iz SDS pa je pojasnila, da je koalicija ravnala v skladu s poslovnikom DZ in ni ničesar kršila.

Pestra razprava o ustanovitvi preiskovalne komisije

DZ je ocenil, da predlog novele tretjega protikoronskega zakona, s katerim bi LMŠ vsem prebivalcem Slovenije za blažitev posledice epidemije namenil po 100 evrov mesečno, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Vlada meni, da bi morali pomagati predvsem tistim z nizkimi dohodki, temu mnenju pa je sledila večina navzočih na seji.

Obeta se še ena preiskovalna komisija

Po počitnicah pa bo državni zbor ustanovil še eno preiskovalno komisijo. Opozicijska četverica je namreč vložila zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela učinkovitost in finančno vzdržnost vseh dosedanjih ukrepov za reševanje posledic koronavirusa, poroča Radio Slovenija.

Sorodna novica Del opozicije protestno zapustil sejo; Janša: NPU je treba depolitizirati

Poslanci bodo glasovali o predlogu vlade za imenovanje dveh nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH). Vlada za člana nadzornega sveta, ki bosta nasledila Duška Kosa in Damjana Beliča, predlaga nekdanjega prvega davkarja v državi Ivana Simiča, ki v zadnjem času svetuje vladi pri pripravi protikoronskih ukrepov in vodi strateški svet za debirokratizacijo, ter nekdanjega predsednika uprave zavarovalnice Grawe Boža Emeršiča. Vladni predlog mora v DZ-ju dobiti 46 glasov, glasuje pa se o obeh imenih skupaj.

Bo pa DZ opravil tudi prvo obravnavo predloga LMŠ-ja za noveliranje tretjega protikoronskega zakona, po katerem bi bili posamezniki, ki so imeli 13. marca v Sloveniji stalno prebivališče, od oktobra do decembra letos upravičeni do 100 evrov univerzalnega dohodka na mesec. S tem želijo v LMŠ-ju spodbuditi zasebno porabo.

DZ je za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenoval davčnega strokovnjaka Ivana Simiča in nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave zavarovalnice Grawe Boža Emeršiča. Mesti bosta zasedla v nekaj dneh, ko se mandat izteče dvema od petih članov nadzornega sveta tega upravljalca državnega premoženja.

S 50 glasovi za in 35 proti pa je za novega člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) imenoval Leona Oblaka.