Za odstop se je, kot je zapisal Vilfan, odločil po dveh mesecih medijskih pritiskov, saj ne želi obremenjevati dela vlade in premierja. Foto: BoBo
Za odstop se je, kot je zapisal Vilfan, odločil po dveh mesecih medijskih pritiskov, saj ne želi obremenjevati dela vlade in premierja. Foto: BoBo

"Obveščam vas, da sem se po skoraj dveh mesecih medijske gonje, blatenja in pritiskov tako name kot na vas odločil, da z današnjim dnem nepreklicno odstopam s funkcije državnega sekretarja v vašem kabinetu," je v odstopni izjavi, ki jo je poslal premierju Marjanu Šarcu, zapisal Peter Vilfan. "Odstopam, ker ne želim obremenjevati ne dela vlade ne vas kot predsednika vlade, saj vas izredno cenim in spoštujem. Verjamem, da boste še naprej podpirali slovenski šport, ki bolj kot kdaj koli prej potrebuje pomoč in podporo države," je zapisal v pismu, ki ga je medijem posredoval DeSUS. Iz kabineta predsednika vlade so že sporočili, da Šarec spoštuje Vilfanovo odločitev in da je odstop sprejel.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec dogajanje obžaluje, a Vilfanovo odločitev spoštuje, so sporočili iz stranke. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec dogajanje obžaluje, a Vilfanovo odločitev spoštuje, so sporočili iz stranke. Foto: BoBo

Vilfan je v odstopni izjavi oznanil, da se iz politike umika: "Današnji dan pomeni tudi moj definitivni odhod iz slovenske politike, v katero sem bolj ali manj po naključju vstopil s svojimi štiriinpetdesetimi leti, pri enainšestdesetih pa se vračam domov, na področje, ki sem mu tako rekoč posvetil celotno svoje življenje."

Zapisal je tudi, da je bil "vesel, ponosen in zelo zadovoljen", ker je šport skozi njegovo imenovanje dobil veljavo, ki si jo zasluži. "Ugotavljam pa, da očitno niso bili vsi takega mnenja, ker si samo tako lahko razlagam dogajanje v zadnjih mesecih," je še poudaril v pismu, ki ga je medijem posredoval DeSUS.

Vilfan spomnil, da ne on ne društvo nista bila v prekrškovnem postopku

Požareport je januarja poročal o honorarjih, ki jih je nekdanji košarkar Vilfan prejemal za komentiranje košarkarskih tekem na Radioteleviziji Slovenija in za Pro plus na račun njegovega športnega društva, s čimer naj bi oškodoval davčno blagajno. Vilfan je potrdil, da imel od leta 2007 do leta 2009 sklenjeno pogodbo med RTV-jem Slovenija in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Takrat je tudi pojasnil, da je pogodbo predlagala in pripravila RTV Slovenija, ki jo je dala v pregled tudi pravni službi RTV-ja Slovenija, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko s to pogodbo kar koli narobe. Temu po njegovih takratnih navedbah pritrjujeta tudi finančna služba RTV-ja Slovenija in neodvisno mnenje davčnega strokovnjaka Darka Končana.

"Današnji dan pomeni tudi moj definitivni odhod iz slovenske politike, v katero sem bolj ali manj po naključju vstopil s svojimi štiriinpetdesetimi leti, pri enainšestdesetih pa se vračam domov, na področje, ki sem mu tako rekoč posvetil celotno svoje življenje."

Peter Vilfan

Pred dnevi je Vilfan zanikal tudi poročanje Reporterja, da bo moral plačati 30.000 evrov davka, saj proti društvu, sploh pa ne proti njemu kot fizični osebi, ne poteka prekrškovni postopek. Dodal je, da "je društvo podalo samoprijavo, kjer skupaj s Fursom za večletno obdobje ugotavlja morebitne knjigovodske napake ali nepravilnosti, ta postopek pa je v zaključni fazi". V DeSUS-u so tudi zatrdili, da Vilfan oz. društvo v tem času ni plačalo Fursu nikakršnega zneska.

V stranki so potrdili, da je bil postopek po samoprijavi končan v ponedeljek in da so bile v njem ugotovljene določene knjigovodske nepravilnosti. Je pa Vilfan v odstopni izjavi znova zatrdil, da ne sam ne njegovo društvo nista bila v kakršnem koli prekrškovnem postopku niti ni bila pri pregledu poslovanja društva izdana nobena odločba, globa ali kazen Finančne uprave RS.

V politiko vstopil leta 2011

Vilfan je v državno politiko vstopil kot poslanec Pozitivne Slovenije leta 2011. Ob razpadu stranke se je pridružil takratnemu Zavezništvu Alenke Bratušek (danes SAB), kjer je bil tudi podpredsednik. Po prometni nesreči spomladi 2014, v kateri je zbil pešca, je odstopil kot poslanec. Na predčasnih državnozborskih volitvah 2014 je na listi zavezništva dobil še en poslanski mandat, a je leta 2015 izstopil in se pridružil poslanski skupini DeSUS-a.

Leta 2016 je sporočil, da ga je sodišče zaradi povzročitve prometne nesreče obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Vilfan se ni pritožil.

Vilfan odstopil