Jambrek je Viranta kot svojega naslednika predlagal sam. Foto: MMC RTV SLO
Jambrek je Viranta kot svojega naslednika predlagal sam. Foto: MMC RTV SLO

Jambrek, ki zdaj opravlja funkcijo dekana Evropske pravne fakultete, je pojasnil, da je pet let, kolikor je bil na vodilni funkciji v zboru, dovolj dolga doba in je dobro, da njegovo delo nadaljuje kdo drug. Viranta je kot svojega naslednika predlagal sam, njegov predlog pa je podprl tudi Niko Grafenauer.

Jambrek je še povedal, da je bila zamenjava izvedena že 14. oktobra letos na skupnem sestanku sveta Zbora za republiko in njegovih ustanovnih članov.

Viranta, nekdanjega ministra za javno upravo, svetovalca ustavnega sodišča in profesorja javne uprave, se je odločil predlagati, ker meni, da je Virant "vrhunski intelektualec na področju družboslovja in prava, pripadnik mlajše generacije, ki ima obilo idej in energije". Ob svoji izvolitvi je Gregor Virant predstavil tudi vizijo delovanja in poslanstva Zbora za republiko.

Kmalu o aktualnih vprašanjih
V sredo, 4. decembra, bo zbor sklical novinarsko konferenco, na kateri bodo člani sveta in nekateri drugi vidni člani predstavili svoje poglede na Slovenijo ob letošnji menjavi vlade in po njej ter na vlogo Zbora za republiko med mandatom nove vlade, je napovedal Jambrek.

E. S.