Virantov predhodnik Ljubo Germič je novemu predsedniku DZ-ja zaželel veliko sreče. Foto: BoBo
Virantov predhodnik Ljubo Germič je novemu predsedniku DZ-ja zaželel veliko sreče. Foto: BoBo

Ta poteza je bila nujna in neizbežna, ne prejudicira pa ničesar drugega.

Gregor Virant
Borut Pahor
Borut Pahor je umaknil kandidaturo. Foto: BoBo
Janja Klasinc (Pozitivna Slovenija) o tem, zakaj sta tako SD kot Pozitivna Slovenija predlagali predsednika DZ-ja
Borut Pahor in Zoran Janković
Pahor in Janković sta se v DZ-ju sestala na kratkem sestanku. Foto: BoBo

V Pozitivni Sloveniji nikoli nismo igrali s figo v žepu, žal pa drugi so. Te sprašujem, kako boste nam, ki ste nam lagali pogledali v oči, kako boste pogledali v oči svojim volivcem in vsem tistim, ki od vas pričakujejo sodelovanje in državotvornost. Naša vest je čista, ko boste glasovali se vprašajte, kakšna je vaša

Jani Möderndorfer
Maša Kociper
Maši Kociper ni uspelo postati predsednica DZ-ja. Foto: BoBo

v demokraciji se je potrebno pogovarjati, potrebno je pa tudi šteti in to je potrebno opraviti predhodno in veliki so veliki takrat, ko se znajo tudi ponižati, ko je potrebno in pametni so pametni takrat, ko spoštujejo tudi modrost drugih. In morda je to samo majhno napotilo za bodoče dogovarjanje.

Ljudmila Novak
Gregor Virant
Virant je novi predsednik DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

To je koalicija za deblokado DZ-ja, da dobimo DZ, ki bo sploh lahko obravnaval interventni zakon. To je tisto kar je bilo v tem trenutku narediti. Ze enkrat še vedno velja da ima Janković največ sedežev. Zdaj bo tudi predsednik države moral povedati, kako vidi oblikovanje vlade. Mi smo se kot vedno pripravljeni pogovarjati z vsakim na podlagi programa.

Janez Šušteršič
Virant predsednik državnega zbora in prva ustanovna seja

Virant je ob izvolitvi povedal, da je bila njegova kandidatura nujno potrebna za deblokado in konstituiranje DZ-ja. Poudaril je, da je z dnem oblikovanja koalicije pripravljen odstopiti. Poudaril je, da so se na sestanku, kjer so se dogovorili glede njegove kandidature, pogovarjali izključno o koaliciji za konstituiranje DZ-ja, že pred glasovanjem pa je zatrdil, da to ni obris nove koalicije.

"Lista Gregorja Viranta je samostojna politična stranka, ki želi delati tisto, kar je za Slovenijo najboljše. Če ste danes spremljali dogajanje v DZ-ju, se boste verjetno strinjali, da je bilo za Slovenijo najboljše, da se blokada preseka in da se konstituira DZ," je med drugim zatrdil Virant.

Virant: Kako bo v nadaljevanju ravnal Janković, ne želim napovedovati
"Na teh pogovorih sem izrecno tudi sam dejal, da se pogovarjamo izključno o koaliciji za konstituiranje DZ-ja. Če sem čisto iskren, je prišla pobuda z moje in Erjavčeve strani," je pojasnil in dodal še: "V politiki ne sme biti zamer. Mislim, da je Janković danes uvidel, da se pogajanja, usklajevanja vodijo na način, da mora tisti, ki je močan, pokazati neko velikodušnost in veličino, ker ima tudi največjo odgovornost za to, da sestavi koalicijo. Kako bo ravnal v prihodnje, ne želim napovedovati. Domnevam, da se bodo pogajanja nadaljevala."

Virant je še dejal, da si je želel le, da bi bil konstituiran DZ, zato so podprli Pahorja, žal pa je prišlo do blokade med dvema potencialnima koalicijskima partnerjema, ki jo je bilo treba nujno razrešiti. "To rešitev štejem kot rešitev do sklenitve koalicijske pogodbe," je še dodal. Na vprašanje, kako bo to vplivalo na koalicijska pogajanja, je dejal, da ta današnji dogovor ne prejudicira česar koli drugega.

Novakova, Potrata in Presečnik kandidati za podpredsednike DZ-ja
Virant je bil v tretjem krogu glasovanja izvoljen za predsednika državnega zbora. Zanj je glasovalo 52 poslancev, za Mašo Kociper (Pozitivna Slovenija) pa 38 poslancev. Viranta so za predsednika podprli SDS, DeSUS, Lista Virant, SLS in NSi, potreboval je 46 glasov poslancev. Potem ko Pahor ni ponovno vložil kandidature, je SD podprla Mašo Kociper.

V DZ-ju so izvolili še dva podpredsednika DZ-ja. Kandidati za ta položaj so bili Jakob Presečnik (SLS), Ljudmila Novak (NSi) in Majda Potrata (SD), potrebno absolutno večino pa sta dobila Novakova (70) in Presečnik (54). Potrata je prejela 42 glasov.

"Zahvaljujem se za tako veliko podporo. Obljubim, da se bom po najboljših močeh trudila korektno voditi seje DZ-ja, ko bom za to imela možnost. Hvala vam, da ste podprli žensko. Zame je današnja seja popolno presenečenje. Tega si zjutraj nisem predstavljala," je ob izvolitvi povedala Novakova.
O Jankovićevem neuspehu pa je dejala: "Ne vem, čému naj to pripišem. Verjetno neizkušenosti, pa tudi nespretnosti verjetnega mandatarja. Ker ni dovolj, da si največja stranka, pomembno je, da imaš dovolj podpore. To mu je zdaj najbrž jasno."

"Vsem se zahvaljujem za glasove in obljubljam, da bom po najboljših močeh in izkušnjah, ki jih – upam, da sem nekaj pridobil – korektno opravljal funkcijo v DZ-ju," pa je dejal Presečnik.

Braniselj: Virant je osebnost, ki povezuje
Rihard Braniselj
(Lista Virant) je v obrazložitvi kandidature Gregorja Viranta za predsednika parlamenta povedal, da je predlog, ki prihaja z njihove strani, podprla paleta poslancev, hoteč izvoliti predsednika DZ-ja in omogočiti delo parlamentu.

"Virant je osebnost, ki povezuje, ne ločuje in je kvalificiran, usposobljen in kompetenten, da vodi ta DZ. Naša osnovna naloga je, da izvolimo predsednika DZ-ja, ki bo deloval povezovalno," je še dodal Braniselj.

"SLS je odgovorno pri obeh glasovanjih podprla enega od obeh kandidatov. Obžalujemo, da se dve potencialni koalicijski partnerici nista zmogli uskladiti o predsedniku DZ-ja. Zato smo se zbrali in bomo podprli Viranta," je poudaril Radovan Žerjav in opozoril: "Ni časa za odlašanje."

Samo Bevk (SD) je pojasnil, da kandidature niso ponovno ne vložili ne umaknili. "Poslanska skupina je med možnostmi izbrala tisto, ki je najmanj slaba, in to je, da podpremo kandidatko stranke, ki je odgovorna za sestavo koalicije," je povedal.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je povedala, da je stranka prej podprla Pahorja v dobri veri, da bo dobil zadostno število glasov in da bo v danih razmerah najboljši predsednik parlamenta, kljub nekaterim pomanjkljivostim. Ocenili so, da tudi v tretjem krogu ne bi prišlo do odločitve. Na mizo so dobili tretjo ponudbo in menijo, da je dobra. Jankovića pa je opozorila, da se je v demokraciji treba pogovarjati, pa tudi šteti.

Möderndorfer: Naša vest je čista
Janko Jani Möderndorfer
se je v imenu Pozitivne Slovenije zahvalil Borutu Pahorju in SD-ju za umik Pahorjeve kandidature. "Stranka SD je s tem pokazala državotvornost in omogočila, da se državni zbor konstituira in dobi svojega predsednika," je pojasnil in dodal, da Pozitivna Slovenija ostaja pri kandidaturi Maše Kociper za predsednico Državnega zbora. Še enkrat je ponovil razloge, zakaj je Kociprova najboljša možna izbira za predsednico DZ-ja.

"Zato prosim in pozivam vse poslanske in poslance državnega zbora, da glasujejo za kandidatko Mašo Kociper. S tem bomo vsi pokazali, da nam je res veliko do naše Slovenije. V Pozitivni Sloveniji nikoli nismo igrali s figo v žepu, žal pa drugi so. Te sprašujem, kako boste nam, ki ste nam lagali, pogledali v oči, kako boste pogledali v oči svojim volivcem in vsem tistim, ki od vas pričakujejo sodelovanje in državotvornost. Naša vest je čista, ko boste glasovali, se vprašajte, kakšna je vaša," je sklenil Möderndorfer.

Po treh sestankih zasuk v parlamentu
Na dveh kratkih sestankih sta se po drugem glasovanju o predsedniku parlamenta sešla kandidat za predsednika parlamenta in predsednik SD-ja Borut Pahor in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Pahor ni želel komentirati sestanka, Patrick Vlačič, ki je bil prav tako na sestanku, pa je bil kratek: "Sestanka ne želimo komentirati, še se bomo sestali." Drugega sestanka ni komentiral nihče. Pahor ponovne kandidature ni vložil.

Na ločenem sestanku pa so se sešli Janez Janša (SDS), Gregor Virant (Lista Virant), Karl Erjavec (DeSUS), Radovan Žerjav in Ljudmila Novak, kjer so se dogovorili o skupnem kandidatu za predsednika DZ-ja. Kandidiral bo Gregor Virant.

Janez Šušteršič je po sestanku dejal: "To je koalicija za deblokado DZ-ja, da dobimo DZ, ki bo sploh lahko obravnaval intervencijski zakon. To je tisto, kar je bilo v tem trenutku narediti. Zeenkrat še vedno velja, da ima Janković največ sedežev. Zdaj bo tudi predsednik države moral povedati, kako vidi oblikovanje vlade. Mi smo se, kot vedno, pripravljeni pogovarjati z vsakim na podlagi programa." Dejal je še, da so glas za kandidata napovedali vsi predsedniki strank na sestanku.

Janković s Pahorjem zaradi nesoglasij
Pahor in Janković sta se sešla po drugem neuspelem glasovanju o predsedniku parlamenta, ko niti Borut Pahor, ki so ga podprli SD, Lista Virant, SLS in NSi, niti Maša Kociper, ki jo je podprla Jankovićeva Pozitivna Slovenija, nista prejela 46 glasov, potrebnih za izvolitev. Pri obeh glasovanjih je Pahor prejel 31 glasov, Kociprova pa 28.

DeSUS-ovi poslanci so glasovali po svoji vesti, SDS pa se je glasovanj o predsedniku DZ-ja vzdržal.

"Nesoglasja zaradi Pahorjeve kandidature"
Kot je znano, Janković Pahorjeve kandidature ni podprl, saj ni bila usklajena s Pozitivno Slovenijo. To naj bi bil razlog, da je Pozitivna Slovenija predlagala svojo kandidatko. Janković je kot enega izmed razlogov za nasprotovanje Pahorjevi kandidaturi med drugim dejal, da predsednik stranke, ki je s svojim ravnanjem privedel do tega, da so bile v državi predčasne volitve in ki Jankovića vidi kot človeka, ki bo le izvrševal ukaze ljudi iz ozadja, ne pa vodil vlade, težko "stoji na stališču", da je treba sodelovati.

Kociprova je pred prvim glasovanjem pojasnila, da je njena kandidatura poskus stranke Pozitivna Slovenija, da zagotovi konstituiranje DZ-ja.

Ta poteza je bila nujna in neizbežna, ne prejudicira pa ničesar drugega.

Gregor Virant
Janja Klasinc (Pozitivna Slovenija) o tem, zakaj sta tako SD kot Pozitivna Slovenija predlagali predsednika DZ-ja

V Pozitivni Sloveniji nikoli nismo igrali s figo v žepu, žal pa drugi so. Te sprašujem, kako boste nam, ki ste nam lagali pogledali v oči, kako boste pogledali v oči svojim volivcem in vsem tistim, ki od vas pričakujejo sodelovanje in državotvornost. Naša vest je čista, ko boste glasovali se vprašajte, kakšna je vaša

Jani Möderndorfer

v demokraciji se je potrebno pogovarjati, potrebno je pa tudi šteti in to je potrebno opraviti predhodno in veliki so veliki takrat, ko se znajo tudi ponižati, ko je potrebno in pametni so pametni takrat, ko spoštujejo tudi modrost drugih. In morda je to samo majhno napotilo za bodoče dogovarjanje.

Ljudmila Novak

To je koalicija za deblokado DZ-ja, da dobimo DZ, ki bo sploh lahko obravnaval interventni zakon. To je tisto kar je bilo v tem trenutku narediti. Ze enkrat še vedno velja da ima Janković največ sedežev. Zdaj bo tudi predsednik države moral povedati, kako vidi oblikovanje vlade. Mi smo se kot vedno pripravljeni pogovarjati z vsakim na podlagi programa.

Janez Šušteršič
Virant predsednik državnega zbora in prva ustanovna seja