College of Europe ponuja enoletne specializirane podiplomske programe s področja EU.

Slovenija bo formalizirala sodelovanje s College of Europe s podpisom memoranduma o soglasju glede sheme financiranja študija na tej izobraževalni instituciji za slovenske državljane. V letu 2022 namerava zagotoviti do tri polne šolnine, vsako v vrednosti do 26.000 evrov.

Ministrstvo bo vsako leto objavilo razpis za financiranje izobraževanja na College of Europe, in sicer za kandidate, ki so bili na študij že sprejeti in imajo zaključeno najmanj drugo stopnjo visokošolskega študija. Vsebina oziroma prioritete razpisa bodo predhodno uskladili z ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za zunanje zadeve.

Izbrani prejemniki sredstev bodo morali sredstva vrniti v državni proračun, če izobraževanja ne bodo uspešno zaključili, prav tako pa bodo morali po končanem študiju za dve leti sprejeti ponujeno zaposlitev v državni ali v javni upravi.

College of Europe v belgijskem mestu Brugge je izobraževalna institucija, ki ponuja enoletne specializirane podiplomske programe s področja ekonomije EU-ja, integracijskih procesov, evropskega prava, politike in upravljanja ter mednarodnih odnosov in diplomacije EU-ja.

Slovenija je bila edina članica EU-ja, ki zadnjih 10 let na tem študiju ni imela svojih kandidatov. Štipendije za študij je vlada ukinila leta 2011, ker tedanja vladna služba za evropske zadeve ni mogla zagotavljati zaposlitve za vse kandidate, ki so študij uspešno zaključili, ter zaradi takrat še neurejene akreditacije študijskega programa, so sporočili z ministrstva. Dodali so, da so težave zdaj odpravljene.