Univerza v Ljubljani. Foto: Radio Capodistria
Univerza v Ljubljani. Foto: Radio Capodistria

Za državljane Slovenije in drugih držav članic EU-ja je za magistrske študijske programe druge stopnje na voljo 12.849 mest, za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU-ja pa 12.849 mest, so sporočili po seji vlade.

Ljubljanska univerza za prihodnje študijsko leto razpisuje skupaj 7532 mest za vpis v prvi letnik rednega in izrednega magistrskega študija, in sicer 6359 mest za državljane Slovenije in drugih držav članic EU-ja ter 1173 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce.

Mariborska univerza razpisuje 3267 vpisnih mest za vpis v prvi letnik rednega in izrednega magistrskega študija, in sicer 2612 za državljane Slovenije in drugih držav članic EU-ja ter 655 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU-ja.

Na primorski univerzi je na voljo skupaj 1307 mest za vpis v prvi letnik rednega in izrednega magistrskega študija, in sicer 1110 za državljane Slovenije in državljane drugih držav članic EU-ja ter 197 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce.

Novomeška fakulteta za informacijske študije razpisuje skupaj 238 mest za vpis v prvi letnik za redni in izredni magistrski študij.

Novogoriška univerza razpisuje 60 mest za vpis v prvi letnik rednega magistrskega študija, Nova univerza 280 mest, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije 70 mest in novogoriška fakulteta za uporabne družbene študije 70 vpisnih mest.

Ljubljanska univerza za študijsko leto 2021/2022 razpisuje 944 mest za vpis v prvi letnik doktorskih študijskih programov skupaj za državljane Slovenije in drugih držav članic EU-ja ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU-ja, kar je osem mest več kot v prejšnjem študijskem letu.

Mariborska univerza je razpisala 442 mest za vpis v prvi letnik doktorskih študijskih programov, kar je 19 vpisnih mest več kot v prejšnjem študijskem letu, primorska univerza pa 182 mest, kar je pet vpisnih mest več kot v preteklem študijskem letu.

Število razpisanih mest za vpis v višji letnik je sicer omejeno s številom vpisanih študentov prejšnjih generacij, razen če ni drugače določeno pri posameznem študijskem programu.

Novomeška fakulteta za informacijske študije pa je razpisala enako število vpisnih mest kot v prejšnjem študijskem letu, to je 18 mest za vpis v prvi letnik doktorskega študija za slovenske državljane in drugih članic EU-ja ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU-ja. Število razpisanih mest za vpis v višji letnik je omejeno z razpisanimi vpisnimi mesti za prvi letnik generacije.

Okrnjeno bivanje študentov

V ljubljanski študentski organizaciji in študentskem svetu univerze z zaskrbljenostjo spremljajo dogodke, povezane z bivanjem študentov v študentskih domovih. Posledice novih omejevalnih ukrepov bodo znova močno okrnile možnost nastanitve, čeprav so se študentje, ki tam bivajo, vse od izbruha epidemije covida-19, izkazali za zelo odgovorne, menijo.

Skladno s kontingentnim načrtom Študentskega doma Ljubljana za določitev izjem z 19. marca podpirajo prizadevanja uprave doma in Študentskega sveta stanovalcev, da se pravica do bivanja v študentskih domovih razširi tudi na druge skupine študentov, predvsem na tiste, ki si delijo gospodinjstvo s tveganimi skupinami, doma nimajo pogojev za študij na daljavo ali so vezani na kraj bivanja zaradi opravljanja študentskega dela oziroma imajo doma že aktivno okužene družinske člane, in na študente, ki imajo doma kakršne koli slabe pogoje za bivanje (nasilje v družini, premajhen bivanjski prostor itd.).