Foto:
Foto:
Dokončno potrjen dogovor med javnimi uslužbenci in vlado.
Govorili so tudi o nevladnih organizacijah.

Potrdila je predloga sprememb proračuna za prihodnje leto in proračuna za leto 2005 ter proračunski memorandum za obe leti, zataknilo pa se je pri predlogu zakona o izvrševanju proračuna. Tega naj bi sprejeli na izredni seji v ponedeljek. Vlada bi sicer morala vse proračunske dokumente v DZ poslati že najpozneje do 1. oktobra.

Vlada predlaga zmanjšanje odhodkov, nekateri ministri so proti
Prihodnje leto je predviden proračunski primanjkljaj v višini 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2005 pa 1,7 odstotka BDP-ja. Ker bo makroekonomsko okolje tudi v letu 2004 negotovo, vlada v predlogu zakona o izvrševanju proračuna predlaga, da je mogoče v posameznem proračunskem letu uravnotežiti prihodkovno in odhodkovno stran ne le v breme dodatnega zadolževanja, temveč tudi z zmanjšanjem odhodkov.
Ker so imeli nekateri ministri pomisleke glede takšne ureditve, vlada danes predloga izvrševanja proračuna še ni sprejela.

Podpis izjave o ustanovitvi pokojninskega sklada za javne uslužbence
Vlada je s sindikati javnega sektorja podpisala izjavo o ustanovitvi zaprtega pokojninskega sklada za javne uslužbence. Poleg tega sta pogajalski strani podpisali usklajeno besedilo predloga zakona o kolektivnem dodatnem pokojninskem zavarovanju za javne uslužbence, ki ga je na seji sprejela vlada. S tem besedilom bo nadomeščeno besedilo, ki ga je v DZ poslala 30. septembra. Razlika med obema besediloma zakona je v odločitvi o ustanovitvi vzajemnega zaprtega pokojninskega sklada z možnostjo, da se upravljanje sredstev prenese na širši krog institucij.

Ministri so se v sklopu notranjepolitičnih tem seznanili s predlogom novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Vendar pa se bo vlada še pred posredovanjem novele v zakonodajni postopek uskladila s sindikati. Z novelo predlagajo možnost postopne uporabe novega plačnega sistema, ki bi se moral sicer začeti uporabljati 1. januarja 2004.

O sodelovanju z nevladnimi organizacijami
Sprejeli so tudi strategijo za sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Vlada je naložila vsem ministrstvom in vladnim službam, da do 30. julija 2004 pripravijo oceno možnosti vključevanja nevladnih organizacij v izvajanje določenih javnih funkcij.

Cene bencina še naprej po sedanjem modelu
Vlada je za nadaljnjih šest mesecev podaljšala veljavnost uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov. Veljavnost uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, ki jo je vlada sprejela 24. aprila, se 1. novembra izteče. Vlada je tako sprejela novo uredbo, ki uveljavlja enak način oblikovanja cen, saj je ministrstvo za gospodarstvo ugotovilo, da je sedanji način oblikovanja cen ustrezen.