Janša se bo v četrtek v Vatikanu sešel s papežem Benediktom XVI. Foto: EPA
Janša se bo v četrtek v Vatikanu sešel s papežem Benediktom XVI. Foto: EPA
Slovenska vojska
Sporazum predvideva duhovno oskrbo pripadnikom obrambnih sil in pripadnikom policije v okoliščinah, ko jim je uresničevanje verske svobode oteženo, ter zapornikom, ki so katoliške veroizpovedi. Foto: Reuters
Darja Lavtižar Bebler, SD, o osnutku sporazuma o duhovni oskrbi.
Jožef Jerovšek
Jožef Jerovšek pravi, da imajo poseben ordinariat za duhovno oskrbo v številnih državah. Foto: EPA
O sporazumu z Vatikanom kdaj drugič

Kot so za MMC povedali v Uradu vlade za komuniciranje, je vlada predlog umaknila že pred začetkom redne seje. Osnutek sporazuma je v trenutku sprožil burno politično razpravo in pisna poslanska vprašanja vladi. Njen predsednik, Janez Janša, bo v četrtek na uradnem obisku v Vatikanu.

Ordinariat pravno izenačen s škofijo
Sedež ordinariata, ki naj bi ga vodil škof ordinarij, sicer eden od članov Slovenske škofovske konference, bi bil v Ljubljani. Ordinariat bi bil glede pravnega položaja izenačen s škofijo, gmotne in prostorske pogoje za njegovo delovanje pa naj bi zagotovila država.

Med osebjem ordinariata so med drugim predvideni vojaški vikar, ki je navadno generalni vikar, policijski vikar ter vikar v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij. Osebje ordinariata naj bi se na ordinarijev predlog zaposlilo na ustrezna delovna mesta v državnih organih.

Delovanje organa bi bilo urejeno s statutom in pravilnikom, ki bi ga izdal ordinariat. Pod pobudo za sklenitev sporazuma je podpisan obrambni minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Predlog sporazuma presenetil opozicijo
Predlog sporazuma je presenetil tako stroko kot opozicijo. SNS meni, da gre verjetno za "eno zadnjih dejanj, preden vladajoča koalicija izgubi moč in oblast. Dejanje bo pripomoglo k še dodatnemu širjenju lovk RKC-ja v Sloveniji".

V SNS-u so zapisali še, da je bila prva pregreha storjena že s prvim vatikanskim sporazumom, sklenjenim leta 2002, ki naj bi povzročil zamegljevanje ustavne določbe o ločevanju države in verskih skupnosti ter bogatenje RKC-ja na račun državne sociale.

Podobno trdijo tudi v LDS-u. Poslanec Aleš Gulič meni, da gre za nadaljevanje dozdajšnje vladne politike v odnosu do Cerkve. Opozoril je, da bi država plačevala cerkvene predstavnike in da je obrazložitev sporazuma zelo medla.

Poslanska skupina Socialnih demokratov je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje, v katerem sprašujejo, za kakšen sporazum pravzaprav gre - za sporazum s Slovensko škofovsko konferenco ali mednarodno pogodbo s Svetim sedežem.

"Če bo država financirala ordinariat, bi bilo to v nasprotju z načelom ločitve verskih skupnosti od države," je dejala poslanka Darja Lavtižar Bebler.

Poslanci sporazuma niso obravnavali
Pisno poslansko vprašanje je na vlado naslovila tudi poslanka stranke Zares Majda Širca. "Glede na to, da Janša nosi v Vatikan predlog sporazuma, ki ga DZ ni obravnaval, se sprašujemo, kaj je vsebina sporazuma. Hkrati imamo tudi težave, da je predlagani sporazum pripravljen na hitro, zadnjo sekundo, in tudi brez smiselne obravnave odborov DZ-ja. Bojimo se, da se ustanavlja policijsko-vojaška škofija, da gre za državo v državi, da se sporazum podpisuje brez splošnega soglasja," je poudarila Majda Širca.

NSi: Nadgradnja nujna
V NSi pa menijo, da sporazum med Republiko Slovenijo in Vatikanom nujno potrebuje nadgradnjo, saj naj bi bilo potrebno duhovno oskrbo v vojski, policiji in zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij urediti tako, kot to urejajo v številnih modernh evropskih državah.

SDS: Za gonjo očitno stoji SD
Medtem pa poslanec SDS-a Jožef Jerovšek trdi, da si nasprotniki sklenitve omenjenega sporazuma želijo oslabiti ugled države pred predsedovanjem Evropski uniji. Prepričan je, da je "začetnica gonje zoper sporazum SD" in da organizatorji gonje sprožajo kulturni boj in versko nestrpnost. Ob tem je spomnil na pomen vatikanske diplomacije pri priznanju Slovenije in tudi pozneje.

Na Jerovškove besede se je že odzval Aurelio Juri, SD, ki meni, da gre le za legitimno vprašanje poslanske skupine vladi, ki v ničemer ne more okrniti ugleda države. Obenem je podvomil tudi o Jerovškovi strpnosti in sposobnosti za dialog.

Darja Lavtižar Bebler, SD, o osnutku sporazuma o duhovni oskrbi.
O sporazumu z Vatikanom kdaj drugič