Sorodna novica Zelena luč za vse hotele in zdravilišča - a kdaj se bodo napolnili?

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je o zbiranju dejal, da "ne gre za brezpogojno združevanje do 200 ljudi, ampak je takšno zbiranje dovoljeno pod določenimi pogoji." Pri tem je namreč še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe.

"Epidemiologi pravijo, da če bo epidemiološka slika stabilna, se s 15. junijem to število dvigne na 500. Potem že skoraj ni več omejitev," pa je zvečer v pogovoru za TV Slovenija poudaril premier Janez Janša.

Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil tudi, da je vlada spremenila tudi odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. S 1. junijem bodo tako lahko odprti tudi nastanitveni obrati, ki imajo nad 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri dobrega počutja in fitnesi, bazeni in vodne dejavnosti.

Sorodna novica Strah pred malverzacijami z vavčerji - vlada pravi, da teh ne bo dovolila

Vlada diskriminacije pri turističnih bonih ne bo dovolila
Vlada diskriminacije pri uporabi turističnih bonov od ponudnikov nastanitev ne bo dovolila, zagotavlja Kacin. Nekomu, ki bi rad prišel na počitnice na podlagi vavčerja, ni mogoče zaračunati več in drugače kot običajno. Dodal je, da se morajo tudi turistični ponudniki zavedati, kaj bi z morebitnim netransparentnim ravnanjem lahko povzročili.

Začeli bodo teči sodni roki

S 1. junijem se v šolske klopi vračajo še četrtošolci in petošolci, na predkrizne obrate pa se vrača tudi delo sodišč, začeli bodo teči vsi roki. Prav tako se v stare tirnice podajajo upravne enote, ki bodo stranke sicer sprejemale eno po eno, a v notranjih prostorih.

Zvečer ob 20. uri bo na 1. programu TV Slovenija pogovor s premierjem Janezom Janšo, sledil mu bo pogovor z opozicijo.

V sredo dve okužbi

Po 631 testiranjih na novi koronavirus sta bili v sredo potrjeni dve novi okužbi. Novo okužbo so drugi dan zapored potrdili v Ljubljani, eno pa v Sevnici. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi sedem bolnikov, dva na intenzivni negi. V sredo nihče ni umrl zaradi covida-19.