MZZ redno posodablja informacije o varnosti potovanj. Foto: BoBo
MZZ redno posodablja informacije o varnosti potovanj. Foto: BoBo



Vlada se je na današnji seji seznanila z varnostjo slovenskih državljanov v Bruslju in v nekaterih drugih evropskih prestolnicah, so sporočili. Ministrstvi za zunanje in za notranje zadeve tako spremljata razmere v Belgiji in drugih državah, kjer je po mnenju nacionalnih oblasti povečana stopnja teroristične ogroženosti. Ministrstvo za zunanje zadeve tudi redno posodablja nasvete glede varnosti potovanj na svoji spletni strani.

Od torka do preklica prav tako odsvetujejo vsa potovanja v Bruselj, pri potovanjih v Belgijo pa svetujejo večjo pazljivost. V belgijski prestolnici so vzpostavili tudi posebno telefonsko zvezo (+32 494 336 396), na kateri lahko slovenski državljani dobijo informacije, povezane z razmerami v mestu. Delovala bo vse do normalizacije življenja v Bruslju.

Ob tem so dodali, da Adria Airways že usklajuje dovoljenja za pristanek na enem izmed Bruslju bližnjih letališč v Liegeu, slovensko veleposlaništvo pa opravlja popis potnikov in organizira avtobusni in druge vrste prevozov iz Bruslja na omenjeno letališče.

Veleposlaništvo svetuje tudi, kdaj in od kod bo polet proti Sloveniji, in glede na razpoložljiva mesta lahko Adrii predlaga vključitev v polete tudi za ljudi, ki sicer nimajo rezervacije za Adrijina letala.