Foto: Infodrom
Foto: Infodrom

Papič je predstavil na vladi potrjen predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju. Gre za novega v vrsti zakonov za blaženje draginje, je pojasnil minister in dodal, da je razdeljen na tri dele. Prvi del opredeljuje oskrbnine v dijaških domovih, drugi del malice v osnovnih in srednjih šolah, tretje področje pa so študentski domovi, je razložil minister in dodal, da bodo cene vseh teh zamrznjene.

Razlika med zamrznjenimi cenami in polno ceno bo pokrita iz proračuna oz. iz sredstev ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je še dejal in dodal: "Govorimo o ukrepih, ki bodo letos vredni štiri milijone evrov, prihodnje leto pa 14 milijonov evrov." Ukrep velja za celotno šolsko leto, torej od 1. septembra letos do 31. avgusta prihodnje leto, je še razložil Papič. Stroški, ki so nastali od začetka šolskega leta do sprejetja zakona, bodo tako povrnjeni za nazaj.

ŠOS zadovoljen

Predlog so pozdravili v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so študentski domovi ob visokih cenah najema na trgu za študente ostali edina dostopna možnost za bivanje v študijskih središčih. "Če bi se pričakovano dvignile cene stanarin, ne bi bilo več tako," so poudarili.

Ob tem pa opozarjajo, da je rešitev interventnega zakona predvidena le za prihajajoče študijsko leto. Zato predlagajo, da v okviru vladnega sveta za študentska vprašanja nemudoma začnejo pripravo sistemskih rešitev, prioritetno usmerjenih v dvig subvencije za bivanje v študentskih domovih.

Vlada podvojila pomoč gospodarstvu

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dejan Židan je povedal, da je vlada spremenila predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu, s katero bo več kot podvojila pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in zemeljskega plina. "To pomeni, da nova številka ni več 40, temveč 86 milijonov evrov."

Vlada je dvignila tudi odstotek pomoči subvencioniranja energetskih stroškov, in sicer s 30 na 50 odstotkov, hkrati je v sektor vključila še kmetijstvo in ribištvo ter zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost. Hkrati pa je iz zbirke prejemnikov izločila celotni finančni sektor.

Židan se je na novinarski konferenci opravičil Ekonomsko-socialnemu svetu, ker mu bo vlada novelo zakona o pomoči gospodarstvu poslala naknadno, v razpravi pa bo na seji ESS-ja v petek. "Ta časovnica nam omogoča, da bodo lahko izplačila gospodarstvu pravočasna." Židan je tudi povedal, da je vlada s šestimi milijoni evrov dokapitalizirala slovenski podjetniški sklad, da bo na voljo gospodarstvu z likvidnimi posojili, če bi jih potrebovalo.