Vlada je z vložitvijo svojega predloga sprememb
Vlada je z vložitvijo svojega predloga sprememb "pokopala" opozicijski predlog. Foto: BoBo

Državljanska lista je sicer sprva napovedala podporo opozicijski noveli varčevalnega zakona, če vlada ne bo predlagala svojih sprememb, in s tem povzročila precej vznemirjenja v koaliciji. Predsednik DL-ja Gregor Virant je povedal, da ima vladni predlog za okoli 7,5 milijona evrov finančnih posledic v letu 2013. Predlog sprememb pa predvideva popravke zakona, ki posameznike, ki so vplačevali prispevke v sklade drugih republik nekdanjega SFRJ-ja, izvzema iz znižanja pokojnin. V petem odstavku 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ dodaja predlog novo izjemo.

Vlada zdaj meni, da bi se, čeprav nimajo podlage v vplačanih prispevkih, vsem upravičencem do dela pokojnine za upoštevanje obdobij pokojninske dobe do 31. marca 1992 pri nosilcih zavarovanja v drugih republikah nekdanjega SFRJ-ja od 1. januarja prihodnje leto spet zagotovilo izplačilo pokojnin v vrednosti, kot so jo imeli pred uvedbo varčevalnega zakona.

Razlog za dopolnitev izjem je po mnenju vlade v tem, da so bili za dele omenjenih pokojnin plačani prispevki v splošne republiške sklade pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Iz tega izhaja, kot pravi vlada, da je bila omenjena kategorija zavarovancev dejansko vključena v obvezno pokojninsko zavarovanje in je tudi plačevala prispevke. Obveznost pokritja razlike pa je bila po navedbah vlade prevzeta s posameznimi socialnimi sporazumi, sklenjenimi z drugimi državami nekdanjega SFRJ-ja.

Finančni minister Janez Šušteršič je po ločenih sestankih s sindikati, pobudniki referendumov o slabi banki in holdingu, dejal, da se bo vladni predlog v postopku morda še spremenil.

DL pa se zavzema za nadgradnjo takih rešitev. Za druge kategorije upokojencev, ki so jim bile po mnenju DL-ja storjene krivice, bo stranka verjetno vložila dopolnila v parlamentarnem postopku. Opozicijski predlog sprememb varčevalnega zakona je, čeprav so mu v DL-ju sprva napovedovali podporo, za Virantovo stranko preveč radikalen, saj naj bi praktično izničeval varčevalne učinke 143. člena varčevalnega zakona.

Popravke varčevalnega zakona v 143. členu, ki zadeva pokojnine, so sicer že pred parlamentarnimi počitnicami zahtevale zlasti tri stranke, in sicer DeSUS, DL in SLS. Ministrstvo za delo je predlog sprememb pripravilo jeseni in ga poslalo koaliciji v usklajevanje. Kot je dejal Viranti, je vlada s predlogom zamujala in s tem DL "spravila v zagato". Druge koalicijske partnerice so predlog kot tak že podprle.