Na položaj glavnega inšpektorja za obrambo v Inšpektoratu RS za obrambo je vlada za pet let imenovala Vojka Obrulja. Obrulj je za glavnega inšpektorja za obrambo na predlog obrambnega ministra Mateja Tonina imenovan s 1. avgustom.

Kot so na vladi navedli v sporočilu za javnost, je Obrulj svojo kariero začel v Slovenski vojski leta 1991, tam pa je opravljal različne poveljniške dolžnosti. Od leta 1999 je zaposlen v Inšpektoratu RS za obrambo, kjer je opravljal inšpekcijske nadzore kot inšpektor višji svetnik za obrambo, od leta 2015 pa je bil vodja sektorja inšpekcije vojaške obrambe IRSO. Od 1. februarja je v. d. glavnega inšpektorja za obrambo.

Uroš Svete je imenovan za v. d. direktorja Urada vlade RS za informacijsko varnost do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oz. najdlje do 28. januarja 2022.

Svete je namreč podal soglasje za razrešitev s položaja direktorja uprave za informacijsko varnost, zato je minister za javno upravo Boštjan Koritnik vladi predlagal njegovo razrešitev s tega položaja.

Odlok o ustanovitvi, nalogah in organizaciji Urada vlade RS za informacijsko varnost namreč določa, da urad vodi direktor, ki je za delo urada odgovoren predsedniku vlade in vladi. Direktorja urada imenuje in razrešuje vlada na predlog predsednika vlade, so pojasnili na vladi. Premier Janez Janša je vladi predlagal, naj za v. d. direktorja urada z današnjim dnem imenuje Sveteta.

DZ je na začetku junija potrdil novelo zakona o informacijski varnosti, po kateri se uprava za informacijsko varnost, doslej organ v sestavi ministrstva za javno upravo, preoblikuje v samostojno strokovno službo vlade.