Voditelji strank nove koalicije: Aleksandra Pivec, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek in Janez Janša. Foto: BoBo
Voditelji strank nove koalicije: Aleksandra Pivec, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek in Janez Janša. Foto: BoBo

Tik pred 22. uro so prišla potrdila iz DeSUS-a, NSi-ja in SMC-ja, da so sveti strank potrdili vstop v vlado Janeza Janše.

Kot je zvečer v izjavi za medije povedal Anže Logar, predsednik sveta stranke SDS, kjer so pričakovano potrdili oblikovanje nove vladne koalicije, se je tako končala prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.

Čakata jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ-ju, kjer računajo na prihodnje koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi.

SDS v koaliciji

"Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu se nam je uspelo uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor," je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, "ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije".

Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. "Glede na patpoložaj vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi," je še dejal.

Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank.
Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS-a v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov.

NSi: Sprejemljivo, ne pa optimalno

Po besedah predsednika stranke Mateja Tonina je današnja razprava pokazala, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi-ja.

Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo.

Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi-ju, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je dejal Tonin. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi-ju v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dozdajšnje vsebinsko delo.

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. V medijih se sicer omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali drznejše poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli odločnejše postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. "Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine in usmeritve ter programi naših koalicijskih partnerjev," je dodal.

V SMC-ju največ nejasnosti glede podpore

V SMC-ju le Möderndorfer glasoval proti

Osnutek koalicijske pogodbe je danes obravnavala tudi poslanska skupina SMC-ja in zatem tudi svet stranke, ki je torej na koncu odločil, da je taka koalicijska pogodba za stranko sprejemljiva. "Izkazalo se je za utemeljeno, da predčasne volitve niso edini izhod iz politične krize, v kateri smo. Zmagala sta dialog in razum," je po odločitvi dejal predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Dejal je, da bi o pritiskih povedal, če bi jih imel. Zavrnil je navedbe v nekaterih medijih, da bi ga klical Milan Kučan.

Poslanec Jani Möderndorfer je ob odhodu s seje pojasnil, da je edini glasoval proti. Prvega predsednika stranke Mira Cerarja, ki je že pred nekaj tedni povedal, da ne želi sodelovati v Janševi vladi, na današnji seji ni bilo.

Sestavljanje desnosredinske vlade

DeSUS obljublja enotno podporo

Izvršni odbor DeSUS-a je odločitev sprejel z 12 glasovi za in enim proti, svet stranke pa s 45 glasovi za in petimi proti.

"Kar mene zavezuje, da so moja odločitev in nadaljnji koraki zdaj jasni, sledim temu, kar so organi stranke sprejeli," je za TV SLO povedala predsednica stranke Aleksandra Pivec.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je sicer po današnjem posvetu pri predsedniku republike dejal, da bodo v primeru podpore na organih stranke vlado podprli vsi poslanci DeSUS-a.

Neuradni kadrovski razrez

Pahor je danes končal drugi krog posvetovanj o možnosti oblikovanja nove vlade. Posvetoval se je s SDS-om, SMC-jem, NSi-jem in DeSUS-om. Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je Pahorju posredoval njihov predlog za imenovanje Janše za mandatarja, preostali vodje pa so ga obvestili, da so stranke dorekle besedilo osnutka koalicijske pogodbe, a da bodo o vstopu v vlado odločili organi strank. Izjave strank so se nato zvrstile zvečer.

Po posvetovanju z vodji poslanskih skupin je predsednik republike sporočil, da bo svojo odločitev predvidoma sporočil jutri.

Medtem se je v javnosti pojavil seznam imen kandidatov za ministre:

ministrstvo za notranje zadeve: Zvonko Černač (SDS), Božo Predalič (SDS)
- ministrstvo za zunanje zadeve: Anže Logar (SDS)
- ministrstvo za obrambo: Matej Tonin (NSi)
- ministrstvo za finance: Andrej Šircelj (SDS)
- ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)
- ministrstvo za zdravje: Tomaž Gantar (DeSUS)
- ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Cveto Uršič (NSi)
- ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Mitja Slavinec (SMC)
- ministrstvo za infrastrukturo: Jernej Vrtovec (NSi)
- ministrstvo za pravosodje: Igor Zorčič (SMC)
- ministrstvo za javno upravo: Nejc Brezovar (SMC)
- ministrstvo za okolje in prostor: Andrej Vizjak (SDS)
- ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)
- ministrstvo za kulturo: Damjan Damjanovič (SDS)

Vir: necenzurirano.si, pozareport.si, Siol.net, Delo

Predsednik republike Borut Pahor se z vodji poslanskih skupin SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a v drugem krogu posvetuje o možnosti sestave nove vlade. Na fotografiji je predsednik Borut Pahor z vodjo poslanske skupine Danijelom Krivcem. Foto: Urad predsednika Republike
Predsednik republike Borut Pahor se z vodji poslanskih skupin SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a v drugem krogu posvetuje o možnosti sestave nove vlade. Na fotografiji je predsednik Borut Pahor z vodjo poslanske skupine Danijelom Krivcem. Foto: Urad predsednika Republike
Sorodna novica Neuradno: SDS, NSi, SMC in DeSUS sklenili dogovor o sestavi nove vlade

Če bo Janša dobil podporo vseh strank, se bo Pahor z njim sešel v sredo

Glede na to, da so vodje poslanskih skupin izrekli podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor z Janšo predvidoma uradno sešel v sredo. V nasprotnem primeru pa bi državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V tem primeru bi sledila še dva kroga, 14-dnevni in 48-urni, za iskanje novega kandidata za predsednika vlade med poslanci. Šele po neuspelih teh dveh krogih pa bi se odprla pot do predčasnih volitev. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Pogajanja za oblikovanje nove vlade pod vodstvom prvaka SDS-a so v zadnjih dneh intenzivno potekala, predsedniki strank naj bi se sešli tudi v ponedeljek zvečer, ko so po neuradnih informacijah Televizije Slovenija tudi sklenili dogovor.

Zadnjo besedo so imeli organi strank, ki so presojali, ali je tisto, kar so vodstva izpogajala s potencialnimi partnericami, sprejemljivo ali pa bodo predčasne volitve. Pred seboj so imeli osnutek koalicijske pogodbe, pomemben pa je tudi kadrovski razrez v potencialni vladi.

Koliko glasov bi imela nova vlada?

Nova koalicija strank naj bi imela skupaj 48 poslancev, ob pričakovani podpori obeh poslancev narodnih skupnosti pa 50.

A je vprašanje, ali bodo vlado podpirali prav vsi poslanci štirih strank. Najmanj en poslanec SMC-ja se je javno že izrekel proti vladi, to je Jani Möderndorfer, ki pa bo kmalu ostal brez poslanskega stolčka, saj je v DZ prišel kot nadomestni poslanec, ko je minister postal Miro Cerar. Ta pa je sodelovanje v Janševi vladi zavrnil in se torej vrača v poslanske klopi.

Tik pred sestavo nove vlade

Šarec: Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve

Morebitni dogovor o novi Janševi vladi za predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca ne pomeni kakšnega velikega presenečenja. "Morda bi bil celo bolj presenečen, če bi imeli predčasne volitve," je premier, ki opravlja tekoče posle, dejal v izjavi za medije v DZ-ju.

Znova je zatrdil, da je svoj odstop dobro premislil. "Ugotovil sem, da se na ta način ni več dalo delati," je pojasnil. Želel si je sicer, da bi se tisti, ki so pred volitvami leta 2018 trdili, da s predsednikom SDS-a Janšo ne bodo sodelovali, tega tudi držali. Kljub temu pa je predvidel tudi možnost nastanka nove vlade in scenarij gre zdaj v to smer. "To me ne preseneča," je povedal. Šarec sicer ocenjuje, da se bo kljub nesoglasjem v njegovi koaliciji s partnerji v prihodnje še dalo sodelovati. "Počakajmo. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha," je ponazoril.

Predsednik LMŠ-ja ob tem ni zanikal namigov o ponudbah nekaterim poslancem SMC-ja, naj se raje približajo LMŠ-ju, kot pa da podprejo Janševo vlado. Kot je dejal, je njihova stranka vedno odprta za vse, ki se strinjajo z njihovimi vrednotami in programom. Na vprašanja, kolikim poslancem je poslal ponudbo, na kakšen način in ali je dobil kakšen odgovor, Šarec ni odgovoril konkretno. Kot je dejal, to niti ni pomembno. "Vsi vedo, da je naša stranka odprta za vse svobodomiselne ljudi," je povedal.

Če bo vlada oblikovana, pa bo LMŠ opozicija, ki bo konstruktivna in ki ve, kaj Slovenija potrebuje, je dejal Šarec. Ves čas so si prizadevali za krepitev sredine in zdaj se je po njegovih besedah tudi pokazalo, kdo je prava sredina in kdo se drži svojih načel. "Tako bomo ravnali tudi v prihodnje," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bo kot opozicijski poslanec morda prevzel vodenje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, pa je odvrnil, da kaj takega ne bi bilo ne sprejemljivo ne higienično. O prihodnosti državnega sekretarja v njegovem kabinetu Damirja Črnčeca je po njegovih besedah prezgodaj govoriti. Ima pa, kot je še povedal Šarec, zamrznjeno službo v javni upravi.